Toto je velmi jednoduchá a má oblíbená polévka. Pokaždé má jinou barvu, jelikož pokaždé používám jinou zeleninu a v jiném poměru. Ale zde je recept na takový nejčastější variant. Samozřejmě si můžete složení zeleniny změnit, nebo vyměnit některé druhy, podle chutí a hlavně podle sezóny. Já tyhle pečené polévky miluju. Protože to opravdu vždy zavane tou sezóností. Provoní to celý byt, pochutnáte si a zasytí. Je skvělé ji obohatit o různá semínka, nebo klíčky, krutóny všeho druhu. Nebo je výborné použít nějaký dobrý balsamico ocet, zakysnou smetanu, a nebo moje nejoblíbenější přísada je parmazán🙂 To jsem se naučila v Itálii, protože ten parmazán do dávali opravdu všude 🙂
Suroviny
- 1ks cibule
- 1/3 pórku
- 2ks brambory
- 1 červená paprika
- 1 menší cuketa
- 1/2 dýně máslové nebo hokkaido
- 5ks stoužků česneku
- Bylinky (bazalka, tymián..)
- 1 l zeleninového vývaru / nebo voda
- Sůl a pepř
Postup
- Troubu si předehřejte na 180°C. Na plech si dejte pečící papír, a na něj veškerou zeleninu nakrájenou na kostičky nebo na kolečka. Stejně tak česnek, a bylinky. Zeleninu posolte, pokapejte olivovým olejem a dejte péct přibližně na půl hodiny. Záleží na jak velké kousky jste zeleninu nakrájeli. Musí být měkká.
- Když je zelenina upečená, tak ji dejte do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem a společně rozmixujte na hladký krém. Dochuťte sol
- í a pepřem a doporučuji podávat s různými semínky. Já použila dýňová a slunečnicová.