Polévka z pečené zeleniny

Toto je velmi jednoduchá a má oblíbená polévka. Pokaždé má jinou barvu, jelikož pokaždé používám jinou zeleninu a v jiném poměru. Ale zde je recept na takový nejčastější variant. Samozřejmě si můžete složení zeleniny změnit, nebo vyměnit některé druhy, podle chutí a hlavně podle sezóny. Já tyhle pečené polévky miluju. Protože to opravdu vždy zavane tou sezóností. Provoní to celý byt, pochutnáte si a zasytí. Je skvělé ji obohatit o různá semínka, nebo klíčky, krutóny všeho druhu. Nebo je výborné použít nějaký dobrý balsamico ocet, zakysnou smetanu, a nebo moje nejoblíbenější přísada je parmazán🙂 To jsem se naučila v Itálii, protože ten parmazán do dávali opravdu všude 🙂

Suroviny

  • 1ks cibule
  • 1/3 pórku
  • 2ks brambory
  • 1 červená paprika
  • 1 menší cuketa
  • 1/2 dýně máslové nebo hokkaido
  • 5ks stoužků česneku
  • Bylinky (bazalka, tymián..)
  • 1 l zeleninového vývaru / nebo voda
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180°C. Na plech si dejte pečící papír, a na něj veškerou zeleninu nakrájenou na kostičky nebo na kolečka. Stejně tak česnek, a bylinky. Zeleninu posolte, pokapejte olivovým olejem a dejte péct přibližně na půl hodiny. Záleží na jak velké kousky jste zeleninu nakrájeli. Musí být měkká.
  2. Když je zelenina upečená, tak ji dejte do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem a společně rozmixujte na hladký krém. Dochuťte sol
  3. í a pepřem a doporučuji podávat s různými semínky. Já použila dýňová a slunečnicová. 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*