Na nový rok jsem si pro vás připravila krásný barevný recept, který v zimě hezky zahřeje a zároveň zasytí. Je pln dobrých a výživných ingrediencí a myslím si, že lahodí i oku:) Chtěla jsem vám recept dát hned po novém roce, ale ze zdravotních důvodů to nešlo, ale je tu. Dávala jsem ho dohromady pro časopis ŽIVOT V KRISTU kde je též přesně tento recept a zároveň s dost osobním rozhovorem semnou:)
A jestli slyšíte o batátech a červené čočce poprvé, nevadí. Není to nic exotického, dostanete to v každém supermarketu a není to ani žádná luxusní záležitost.
Suroviny
- 600 g batátů
- 1 ks větší bílé cibule
- 2 ks mrkve
- 150 g červené čočky
- 750 ml zeleninového vývaru
- 300 ml kokosového mléka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1/2 limetky (šťáva)
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička kari
- 1 lžička kurkumy
- 4 lžíce olivového oleje
- pepř, sůl
Na servírování
Kokosové mléko, semínka (sezam, slunečnice….), kdo máte rád tak koriandr, kdo ne, tak může být jarní cibulka
Postup
1. Omyjeme a oloupeme batáty i mrkev, vše nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek na plátky a zázvor na jemno.
2. Ve větším hrnci rozpálíme olej na středním plameni, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a minutku necháme provonět. Poté přidáme na jemno nakrájený zázvor a minutku restujeme. Nakonec přidáme kmín, kari, kurkumu, aby se spojili s ostatními ingrediencemi v hrnci. Nyní přidáme batáty a mrkev, orestujeme a nakonec přidáme propláchnutou červenou čočku. Opět krátce orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
3. Přidáme šťávu z limetky, sůl a pepř. Polévku vaříme na mírném plameni pod pokličkou, dokud batáty, mrkev a čočka nezměknou. Trvá to zhruba 30 minut.
4. Když jsou batáty, čočka i mrkev uvařené do měkka, vše rozmixujeme v hladký krém a vlijeme do něj kokosové mléko. Vše promícháme a vrátíme zpět na mírný plamen. Za stálého míchání krátce povaříme a pokud se nám polévka zdá pořád příliš hustá, přidáme vývar. Ale nemá to být úplně tekutá polévka ale takový hustější krém. Dochuťte ještě podle chuti solí a pepřem.
5. Hotovou polévku servírujeme s jemně pokrájeným koriandrem (jarní cibulkou, kapkou kokosového mléka a semínky.
Dobrou chuť!