
Přibližně před rokem jsem přemýšlea jak dělat karbenátky z kuřecího nebo z kůtího masa tak, aby nebyly suché a zároveň jsem je nemusela smažit na oleji nebo jiné masti. Napadlo mě zvláčnit to cuketou a zkusit je péct ve formě na muffiny. Takže to vlastně nebyli karbenátky, ale masové muffiny. A s výsledkem jsem byla spokojená, protože byly vláčné a zároveň pečené úplně bez tuku. Potom jsem je zkoušela péct v troubě a to bylo taky fajn. Udělala jsem hromádky na pečící papír, trošku splácla lžící a dala péct na horkovzduch.
Ale tento rok dostal můj manžel k narozeninám velký, krásný kontaktní gril a já jsem se do toho přístroje zamilovala. Ano, do spotřebiče. Celé léto na tom grilujeme maso, zeleninu a vše co nám přijde pod ruku 🙂 A napadlo mě tam zkusit ugrilovat ty krůtí karbanátky s cuketou.No a už je nebudu dělat jinak, protože jsou navrchu lehce křupavé a vevnitř krásně vláčné. A navíc je to perfektní svačina nebo oběd na cesty. Takže už žádné smažené řízky, ale krabička krůtích karbanátků:) Tady máte recept.
Suroviny
- 500 g kůtího mlétého masa
- 400 g cukety
- 2 vejce
- 3 vrchovaté polévkové lžíce špaldové celozrnné mouky
- hrst čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- sůl, peř
Postup
Jako první si nastrouháme cuketu na hrubém struhadle. K cuketě přidáme krůtí maso, vejce , prolisované stroužky česneku, na jemno nasekanou bazalku, osolíme a opepříme dle chuti. Vše pořadně promícháme vařečkou a nakonec přidáme 3 lžíce špaldové celozrnné mouky.

Jak už jsem psala, tak jsou 3 možnosti jak karbanátky udělat úplně bez tuku. První možnost je, že si vezmete formu na muffiny. Já mám silikonovou takže jsem formu nijak nevymazávala a výsledné muffiny šli krásně vylopnout. Ale pokud máte klasickou teflonovou, tak bych tam buď dala košíček (můžete vyrobit i z pečícího papíru), nebo bych formu trochu vymazala . No a pak už stačí formu naplnit a dát na 200°C péct do trouby na horkovzduch. Pekla jsem je vždy cca 20-30 minut, podle toho jak moc jsem košíčky naplnila. Vždy zkouším špejlí.
Druhá možnost je péct je v troubě. Na plech si dáme pečící papír a na ten uděláme hromádky, které trochu splácneme lžící. Troubu si předehřejeme na 200°C horkovzduch a necháme přibližně 20 minut péct.
No a ta třetí možnost, moje oblíbená a jinak už je nedělám, je ugrilovat je v kontaktním grilu. Jednoduše si lžící udělám hromádky s rozestupy, přiklopím a nechám grilovat až do propečení. Jsou výborné. Já bych to mohla jíst i jako jednohubky:)
Tak doufám, že se vám povedou a přeji dobrou chuť!