Lilkové lasagne / Melanzana alla parmigianan

Toto je moje jedno z nejoblíbenějších italských jídel, tedy až po klasických lasagních a Caprese. Na střední škole po ukončení 3. ročníku jsem měla tu možnost jet na 4 měsíce na praxi do Itálie. Sice ne jako kuchař, ale jako číšník. Ale v kuchyni jsem v podstatě trávila stejný čas jako na place. Takže jsem mohla být u přípravných prací různých receptů, tradičních italských receptů a hodně jsem se toho naučila. A také jsem měla možnost být dva týdny přímo v italské rodině a tam jsem se toho také hodně naučila, takže tento recept na lilkové lasagne mám právě od jedné rodiny z Itálie. Je to velmi jednoduchý recept, ale strašně dobrý. Mě chutná asi nejvíc právě pro chuť toho suga. Proto ho tam dávám hodně, aby byly lasagne hodně šťavnaté. A též nešetřím mozarellou, protože miluji když se krásně táhne. Doufám že jsem navnadila vaše chuťové pohárky a tento recept vyzkoušíte a pochutnáte si.

Suroviny

Kulatá zapékací forma průměr 20-22 cm /4 porce
  • 2 ks lilky
  • 1 ks šalotky
  • 500 g rajčatové pyré (nejraději používám od Alnatura)
  • 300 g mozzarelly
  • 90 g parmazán /může být i grana padana
  • trochu hladké mouky na obalení lilku
  • 100 ml arašídového oleje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 svazek bazalky (hrst)
  • sůl

Postup

  1. Jako první si lilky nakrájejte na kolečka cca 2-3 cm široké. Pokud máte podlouhlé liky, tak je můžete nakrájet podélně na oválky. A též záleží jakou formu používáte. Pokud budete mít kulatou, tak je lepší na kolečka a pokud hranatou, tak podélně.
  2. Pořádně nakrájené lilky z obou stran osolte a nechte na tácku cca 15 minut vypotit, pustí krásně vodu.
  3. Mezitím, co se vám lilky potí, si nakrájejte šalotku na jemno a dejte na pánev zpěnit na troše olivového oleje. Potom přidejte na jemno nakrájený česnek a nechte provonět a přidejte rajčatové pyré. Nechte 5 minut provařit a na závěr nasekejte polovinu množství bazalky a stáhněte.
  4. Lilky krásně pustili vodu, tak je ubrouskem vysušte. Na pánev si dejte arašídový olej, lilky obalte v mouce a krátce osmažte z obou stran. Skládejte si je na ubrousek vedle sebe.
  5. Když máte všechny lilky osmažené, tak si nakrájejte mozzarellu na plátky, připravte si sugo(pyré), parmazán a zapékací mísu, kde budeme vrstvit.
  6. Troubu si zapněte na 180°C.
  7. Teď budete vrstvit. Do zapékací mísy na spod dejte lilky, zalijte jednou třetinou suga, pár lístků bazalky, poskládejte půlku mozzarely a zasypte 1/3 parmazánu. A opakujeme. Poslední vrstva bude lilky, sugo, a parmazán. Na vrch už se mozzarella nedává.
  8. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C, cca na 20-25 minut.

Dobrou chuť!

Tip: Pokud vás zajímá vizuální postup, tak na mém instagramu ve výběrech (highlights) je natočený krátký postup celého receptu:)

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*