130 g ovesných sušenek (mohou být aj jakékoliv máslové) já použila ovesné od Opavia
20g jemných ovesných vloček
50g másla
Náplň
250g jemného tvarohu (je jedno jestli bude nízkotučný nebo plnotučný)
250g zakysané smetany
150g žervé nebo lučiny
1 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
110g práškového cukru
1 lžíce hladké mouky
Jahodová poleva
150g mražených jahod
2 lžíce cukru (ale nemusí být)
1 lžíce solamylu
1 lžíce vody
Čokoládová poleva (ganache)
50g hořké čokolády 60% (můžete použít aj mléčnou)
70ml smetany na šlehání (30%)
Postup
Jako první si připravte formu na muffiny. Já používám silikonovou, takže už nemusím používat papírové košíčky. Krásně mi jde ten mini cheesecake vyloupnout. Pokud máte klasický plech na muffiny, tak do něj vložte papírové košíčky jinak byste ten cheesecake z té formy nedostaly.
Zapněte si troubu na 160°C, aby se vám stihla vyhřát.
Začněte s korpusem. Máslo musíte mít pokojové teploty, takže doporučuji aspoň 2 hodiny předem vyndat z lednice. Sušenky si rozemelte na jemno. Já používám sekáček, který mám k tyčovému mixéru. Potom do rozemletých sušenek přidejte povolené máslo a spojte. Já to přidám do toho sekáčku a ono se to tam krásně spojí.
Teď si připravte náplň. Je to velmi jednoduché. Do mísy si dejte tvaroh, zakysanou smetanu , vejce a žervé nebo lučinu. Vezměte mixér a prošlehejte, aby se vše spojilo. Teď přidejte vanilkový extrakt, cukr, mouku a šlehejte cca 1 minutu.
Do připravené formy s košíčky si dejte 1 lžící sušenkové směsi a utlačte prsty, nebo je dobré to malou lžičkou uhladit. A na utlačené sušenky dejte cca 2 lžíce náplně. Mělo by to být skoro po okraj košíčku, ale ne úplně. Musí se nám tam po upečení vejít tenká vrstva té polevy.
Když máte naplněné všechny košíčky, tak dejte formu do trouby a pečte 30 minut na 160°C. Hlídejte je. Hotové poznáte tak, že okraj bude lehce hnědnout ale prostředek bude bílý. Vyndejte a nehte vychladnout.
Zatím si nachystejte polevy. Jahody si dejte do malého hrnce, přidejte cukru a nechte je vařit. Když se rozvaří, tak rozmíchejte solamyl s jednou lžící vody a přilijte k jahodám. Nechte ještě provařit a rozmixujte tyčovým mixérem. Nechte trochu vychladnout a potom jí můžete polévat cheesecake.
Čokoládovou polevu (ganache) udělejte tak, že si do misky dejte čokoládu, do malého hrnce si dejte smetanu a přiveďte ji k varu, stáhněte a zalijte jí čokoládu. Nechte stát tak 2 minutky a potom do hladka rozmíchejte a můžete jí polévat cheesecake. Ty potom dejte na minimálně 2 hodiny vychladit do lednice. Po vychlazení sloupněte košíček a můžete si pochutnávat:)
Malé cheesecakes můžete ozdobit jakkoliv. Je to na vaší fantazii a dle vašich chutí. Lyofilizované ovoce, nastrouhaná čokoláda, čerstvé ovoce, bylinky, kakaové boby….
Ahoj! Jmenuji se Janka a vítám tě tu:) Věřím, že si tu každý najde to svoje. Jsem máma, manželka a mám ráda dobré jídlo, ale ještě více tu jeho přípravu a mám radost, když všem chutná. Miluju suroviny, které si mohu sama vypěstovat a jelikož nemám zahradu, tak experimentuji s pěstováním na balkoně. Nerada plýtvám jídlem a tak využívám vše co se dá. V kuchyni mi pomáhají moji dva synové a o tom všem tu píši. Najdete tu nejen recepty, ale i nějaké střípky z našich příhod v kuchyni a nejen tam :)
Ahoj! Jmenuji se Janka a vítám tě tu:) Věřím, že si tu každý najde to svoje. Jsem máma, manželka a mám ráda dobré jídlo, ale ještě více tu jeho přípravu a mám radost, když všem chutná. Miluju suroviny, které si mohu sama vypěstovat a jelikož nemám zahradu, tak experimentuji s pěstováním na balkoně. Nerada plýtvám jídlem a tak využívám vše co se dá. V kuchyni mi pomáhají moji dva synové a o tom všem tu píši. Najdete tu nejen recepty, ale i nějaké střípky z našich příhod v kuchyni a nejen tam :)