Žemlovka s tvarohem, jablky a dýňovým pyré

Zkoušela jsem recept na makovky podle @neplechanaplechu a byly výýborné!! No jelikož jich bylo moc a nestihli jsme je sníst tak nám 2 makovky zbyly a tak jsem si říkala co s nimi. Makovky 4. den už čerstvé nebyli, tak mě napadla žemlovka. Koukla jsem do lednice, všechno jsem na ni měla a navíc jsem našla ještě zbytek dýňového pyré z dýňových houstiček, tak jsem to zkusila zakomponovat. A teda mňaaaaam!! Syn 1,5 roku ji snídal, svačil i obědval:) nic jiného nechtěl❤

Suroviny

  • 2 makovky by @neplechanaplechu (nebo i jiné – loupaky, vanočka…)
  • 5 malých jablek
  • 250g tvarohu (v alobalu)
  • 3 vejce
  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 100ml mléka
  • 2 lžičky skořice
  • Cca 50g cukr moučka (dle chuti)

Postup

Prvně si připravte jednotlivé komponenty a potom už jen vrstvěte. Makovky si nakrájejte na větší kostičky. Jablíčka si očistěte, zbavte jádřinců, nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte s 1 lžičkou skořice. V menší misce si rozmíchejte tvaroh s 1 žloutkem a cukrem. V další misce si spolu smíchejte metličkou 2 žloutky, dýňové pyré, cukr, 1 lžičku skořice a mléko.

Teď si vezměte formu nebo pekáček, kde budete žemlovku vrstvit. Já jsem použila koláčovou formu. A začněte vrstvit. Na dno dejte kostičky makovky, zalijte polovicí tekuté dýňové směsi. Na to dejte všechna nastrouhaná jablíčka. Na jablíčka navrstvěte tvaroh a nakonec na úplný vrch dejte druhou polovinu makovek a zalijte zbytkem dýňové směsi. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C na 30 minut. Mezitím si ze zbylých 3 bílků a 3 lžic moučkového cukru ušlehejte sníh. Po třiceti minutách vyndejte žemlovku. Navrstvěte sníh a dejte na 8-10 minut ještě zapéct.

My máme rádi žemlovku vychladlou ale můžete jí jíst ještě teplou. Je výborná!!
Žemlovka má krásné vrstvy na řezu a ta oranžová barva je geniální:)

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*