Tiramisu v uvozovkách, protože jednoduše Tiramisu je jen jedno a já ho miluju 🙂 Je to spolu se zmrzlinou top dezert, který mohu kdykoli. Jenže tiramisu nepatří mezi ty lehké, dietní dezerty a syrová vejce také nemohu často. Takže si občas, no vlastně docela často, dělám tuto zdravou verzi tiramisu. Navíc trvá maximálně 10 minut a to jakožto maminka dvou malých dětí velmi oceňuji. Tiramisu si dávám buď na snídani, nebo jako sladkou odpolední svačinku. Dělávala jsem si recept podle Evičky z blogu mojebarevnakuchyne, ale nakonec jsem se dopracovala ke svému vlastnímu receptu, podle mé chuti. Namísto ovesné kaše si dělám mugcake do hrníčku, který slouží namísto piškotů. A je to opravdu dobré:)
V receptu bude množství na dvě porce. Většinou si ho připravuji večer aby se stihlo krásně proležet.
Suroviny
2 porce (2 sklenicky 0,23dcl)
Mugcake
- 1 vejce
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1/4 banánu (30g)
- 2 lžíce vody (můžete použít i mléko)
- 1 lžíce jemných ovesných vloček
- 3 lžíce špaldové mouky (používám i celozrnnou)
- 1 lžička kypřícího prášeku (když ho nemám, tak použiji sodu bikarbonu)
- špetka soli
Krém
- 150g tvaroh odtučněný
- 150g skyr bílý
- 2 lžíce mléka (můžete použít i rostlinné)
- sladidlo dle chuti (já používám čekankový sirup, ale můžete použít co máte rádi, nebo co preferujete např.: cukr, erythritol, datlový nebo rýžový sirup atd…. )
- 1 silné espresso
- 1 lžička červené víno (nejlépe dezertní Marsala)
- 2 lžíce kakaa
Postup
Postup je velmi jednoduchý a velmi rychlý. Jako první si udělejte silné espresso, aby vám stihlo vychladnout a přimíchejte do něho lžičku červeného vína. Pokud nechcete použít víno, tak můžete použít Amaretto, ale já i klasické italské tiramisu dělám s červeným vínem, konkrétně s dezertním vínem Marsala.
Teď se pusťte do přípravy mugcaku. Já používám hrníček z Ikei o obsahu 0,35 dcl. Do hrnku dejte vejce, rozmačkaný banán, 2 lžíce vody, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej. Rozkvedlejte spolu vidličkou. Teď přidejte vločky a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Pořádně promíchejte do hladké hmoty. Kdyby byla moc hustá, tak přidejte ještě trochu vody. Hrnek dejte do mikrovlné trouby na 2,5 minuty. Když je hotový, hned ho vyklopte z hrníčku a nechte nejlépe na mřížce úplně vychladnout.
Když vám chladne mugcake, tak si mezitím smíchejte všechny suroviny na krém. Tvaroh, skyr, mléko a sladidlo spolu pořádně promíchejte. Někdy, když nemám skyr, tak používám i bílý jogurt a je to taky moc dobré.
Tiramisu chystám do dvou skleniček o objemu 0,23 dcl z Ikei. Mugcake si nakrájejte na 6 plátků. A teď budete vrstvit do skleniček. Na dno si dejte trošičku krému, potom dejte plátek mugcake a na ten nalijte cca 1,5 lžičky kávy smíchané s vínem a nakonec 1,5 lžíce krému. No a opakujeme ještě dvakrát. Jako poslední vrstva je ta krémová, kterou hojně posypte kakaem. Dejte do lednice vychladit minimálně na 2 hodiny. A potom si můžete vychutnávat zdravou verzi tiramisu. Na to pravé tiramisu to určitě nemá, ale dobré to je 🙂
TIp: Pokud máte děti a víte, že vás nenechají si tiramisu vychutnat aniž by ochutnali a nebo vám dokonce snědli skoro celé tiramisu, tak použijte bezkofeínovou kávu a nedávejte alkohol 🙂