Perníčky /Medovníčky

Tak už se blíží ten vánoční čas a u nás doma už zavoněli první perníčky. Dělala jsem dětem perníčkový adventní kalendář a zároveň se ten starší díky tomu bude každý den učit nové číslo 🙂 Tento recept jsem si dala dohromady sama po několika experimentech a nedám na něj dopustit. Perníčky jsou hned měkké a zároveň nám dlouho měkké vydrží, ale i tak je skladuji v nádobě a když jsou tam už dlouho, tak přidám půlku jablíčka. Mám ještě jeden recept od mé švagrové, který je bez tuku a je také perfektní. Ten dělávám také a to proto, že je v rodině alergie na kravské mléko. V receptu vám dám několik rad jak perníčky nejen vykrajovat, ale i péct, aby z nich nebyly tvrdé sušenky a jak poznáte kdy jsou správně upečené. Doufám, že vám moje rady pomůžou si udělat perfektní, měkké a voňavé perníčky 🙂

Suroviny

cca 70ks
  • 750 g hladké mouky
  • 200 g práškový cukr
  • 230 g medu
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 1,5 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1,5 lžičky sody bikarbony

Postup

Je dobré, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Bude se vám těsto lépe zpracovávat. Jako první si smíchejte v míse všechny suché suroviny. A potom přidejte vejce, med a máslo. Zpracovávejte rukama, dokud nebude těsto hladké a kompaktní. Doporučuji nechat přes noc v lednici a potom vytáhnout a nechat povolit na pokojovou teplotu. V těstě se rozleží koření.

No a když máme těsto uleželé a už přichystané v pokojové teplotě, tak si přichystáme vál, mouku na podsypání a nějaké krásné a oblíbené vykrajovátka. Doporučuji těsto vyválet na tloušťku cca 4-5 mm, mám to vyzkoušené, že je to ideální tloušťka, aby z nich nebyly sušenky.

Troubu si předehřejeme na 180°C a na plechy si dáme papír na pečení. Vykrojené těsto dáme na plechy a pečeme cca 5-7 minut. Záleží na tom jak peče vaše trouba. Ale dám vám takový tip jak poznat, že jsou perníčky tak akorát upečené a nejsou nedopečené nebo přepečené.

Když na těsto lehce zmáčknete prstem, tak se musí vrátit do původního stavu. Pokud v nich zůstane prohlubeň, jsou ještě nedopečené a pokud už nejdou zmáčknout, tak jsou přepečené. Musíte to vychytat. Ale většinou s prvním plechem přijdete na to jaký čas je ideální a potom už to jde samo 🙂

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*