Celerové karbanátky se sýrem a kurkumou

Celerové karbanátky jsou moje velmi oblíbená pochutina, ale i jako hlavní jídlo. Bohužel tuto mojí zálibu v nich nesdílí zbytek domácnosti 🙂 Takže je nedělám až tak často. Protože co bych pro ty svoje chlapce neudělala že 🙂 Ale většinou, když už je dělám, tak jich udělám více a polovinu si zamrazím a vytahuji v čase nouze, kdy nestíhám a nebo jednoduše, když na ně mám chuť. Já jsem milovník kořenové zeleniny, takže mi chuť celeru vůbec nevadí. Někdy si do nich přidám i mrkev nebo petržel. To většinou, když nemám dost celeru. Pokud jste milovník celeru jako já, tak je určitě vyzkoušejte. Nejsou vůbec mastné, protože jsou pečené v troubě a zároveň nejsou vůbec suché, ale vláčné.

Já mám ráda, když si je jen tak namáčím do nějakého dobrého jogurtového dipu, například česnekového s bylinkami. A nebo potom na oběd klasika se šťouchanými brambory:)

Suroviny

  • 500 g nastrouhaného celeru
  • 100 g tvrdého sýru (Eidam, gouda, ementál..)
  • 100 g žervé nebo lučiny
  • 3 ks vejce
  • 1 ks šalotky
  • 1 hrst bylinek bazalka a oregano
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 3 lžíce celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • sůl, pepř podle chuti

Postup

  1. Připravte si plech, vyložte jej papírem na pečení a troubu si zapněte na 180°C.
  2. Celer si oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte( někdy ho strouhám i na hrubém). Tvrdý sýr si též nastrouhejte, jen na hrubé straně struhadla.
  3. Celer i sýr dejte do větší mísy a přidejte ostatní suroviny. Přidejte vejce, žervé nebo lučinu, nasekané bylinky, ovesné vločky, celozrnnou špaldovou mouku, na jemno nakrájenou šalotku, kurkumu, sůl, pepř.
  4. Vše spolu pořádně promíchejte. Já to nejraději dělám rukou, ale jelikož je zde kurkuma, tak počítejte s tím, že budete mít trochu žluté ruce. Ale dobrý tip na umytí, je trochu kyseliny citrónové, a jde to dolů krásně.
  5. Rukami tvarujte karbanátky a dávejte na plech vystlaný papírem na pečení.
  6. Dejte péct do trouby na 180°C a pečte cca 35-40 minut.
  7. Jak už jsem psala, karbanátky se dají jíst jako hlavní chod například s brambory a nějakým salátem, nebo jen tak s nějakým dobrým jogurtovým dipem.

One Comment

  1. Tento recept je skvělou volbou pro zdravou a chutnou večeři. Celer, který je hlavní surovinou, je plný vlákniny a živin, a spojení s kurkumou a sýrem dodává jedinečnou chuť a výraznou barvu. Tyto karbanátky se snadno připravují a lze je kombinovat na mnoho způsobů 🙂

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*