Chřestový koláč s brynzou a piniovými oříšky

Na tento chřestový koláč jsem mimořádně pyšná:) Nechci se tu vychvalovat, ale myslím si, že si opravdu pochutnáte. Pokud jste milovník chřestu a brynzy jako já, tak určitě. Je lehký, slaný tak akorát a chřest i přes brynzu jde krásně cítit a vyniká. Korpus je můj osvědčený, který mě nikdy nezklame. Je ze špaldové mouky, namixovaná hladká s celozrnnou.

Něco málo co vím o chřestu, tak vám sem napíši. Je pravda, že my češi jej máme velmi oblíbený a v sezóně, která je od konce dubna do červa jej v domácnosti hojně využíváme. Chřest je bíly, zelený nebo fialový, záleží na formě pěstování. Bílý chřest je vybělený pěstováním bez přístupu světla (přihrnutím zeminy). Má jemnější chuť a silnější vláknitou slupku. Zelený chřest je naopak výraznější a má jemnější slupku, takže se nemusí tolik loupat. Většina domácí produkce tady v Čechách pochází z Hostína u Vojkovic .

Pokud chcete vědět o pěstování nebo přípravě chřestu více, tak doporučuji tyto odkazy:

Suroviny

Těsto
  • 200g hladké špaldové mouky
  • 100g celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 130g másla
  • 4 lžíce studené vody
Náplň
  • 125g baby špenátu
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 6 ks chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 250ml 33% smetany
  • 125g brynzy
  • 3ks vejce
  • čerstvá bazalka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50g piniových oříšků (objednávám u Veselé Veverky)
  • sůl

Postup

  1. Jako první si udělejte těsto, které vám bude odpočívat v lednici. Smíchejte obě mouky, přidejte sůl a promíchejte. Potom přidejte vajíčko a povolené máslo. Promíchejte a začněte zpracovávat rukami. Vodu přilévejte postupně podle konzistence. Mělo by vám vyjít hladké nelepivé těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na 30 minut odpočívat do lednice.
  2. Po 30 minutách těsto vyndejte z lednice, připravte si kulatou koláčovou formu o průměru 28cm a zapněte troubu na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Těsto si vyválejte na cca 0,5 cm tloušťku a dejte do formy, kraje odkrojte a ze zbylého těsta umotejte cop. Dno těsta propíchejte vydličkou.
  3. Připravte si pečící papír, dejte jej na těsto a zasypte suchými fazolemi. Dejte předpéct do trouby na 10 minut.
  4. Mezitím si připravte náplň. Vezměte si pánev, dejte na ní olivový olej a dejte na plotnu rozehřát. Přidejte na jemno nakrájenou jarní cibulku, česnek a všechen baby špenát. Pár minut nechte zarestovat. Přilijte smetanu a přidejte brynzu. Pořádně spolu promíchejte, tak aby se rozpustila brynza. Stáhněte z plotýnky a nechte trochu vychladnout. Po vychladnutí přidejte rozšlehaná vejce, sůl, bazalku a promíchejte.
  5. Vyndejte z trouby korpus, sundejte pečící papír s fazolemi a nalijte vaši hotovou náplň na korpus. Na náplň položte chřest, kterému jste odlomily hrubé konce (jde to skoro samo). Na chřest položte cop z těsta, který jste si upletly a zasypte piniovými oříšky.
  6. Koláč dejte péct na 45 minut na 180°C. A je hotovo:)

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*