
Jak je něco domácí, tak to vždy rychle mizí. Vždy když koupím pečivo v obchodě, tak skoro pokaždé nějaké zůstane a dělám buď strouhanku nebo krutóny. Ale když upeču domácí, tak ho nikdy není dost:) A to platí i o této vece. Výborná, nadýchaná a vláčná. A s nějakou dobrou pomazánkou ještě lepší:) No vyzkoušejte sami.

Suroviny
2ks veky
- 500 g hladké mouky
- 30g řepkový olej
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g bílého jogurtu
- 15 g čerstvého droždí
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 9 g soli
- 1 vejce na potření (může být jen žloudek nebo jen bílek)
Postup
Jako první si uděláme kvásek. Vezmeme si 50ml vlažného mléka a dáme jej do misky do které ještě přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Společně promícháme a přidáme ještě lžíci hladké mouky z našich odvážených 500 g. Necháme cca 15 minut stát na teplém místě dokud nevzejde kvásek.
Do větší mísy si dejte zbytek mouky, sůl a promíchejte. Přidejte zbytek mléka, jogurt a olej. Nakonec přidáme náš vykynutý kvásek. Pokud máte domácího robota, tak s použítím hnětacího háku nechejte cca 7 minut zpracovávat. Těsto by mělo být hladké a nelepit na stěny. Pokud nemáte robota, tak zpracovávejte ručně. Vše smíchejte a zpracovávejte cca 10 minut dokud není hladké a nelepí se vám na stěny. Těsto přikryjte utěrkou a nechejte kynout cc 45-60 minut, dokud vám nezdvojnásobí objem.

Po vykynutí si těsto dejte na vál nebo na pracovní plochu a rozdělte ho na 2 poloviny. Každou vyválejte na obdélník, založte kratší kraje cca 5 cm dovnitř a delší stranu začněte rolovat. Švem dolů dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte ještě kynout cca 15 -20 minut na plechu. Mezitím si vyhřejte troubu na 190°C. Nakynuté veky potřete nakonec opatrně rozšlehaným bílkem nebo žloutkem a nebo celým vejcem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 190°C a po 10ti minutách snižte na 170°C. Pečte cca 20-25 minut. Veky budou krásně zlatavé a na dotyk se nebudou propadat. Určitě nezkoušejte špejlí a nepíchejte do nich. Veku nechte pořádně vychladnout než do ní zakrojíte 🙂