Koláčkový beránci s tvarohem a drobenkou

Pamatuji si, když jsem byla malá, tak moje mamka každý rok na Velikonoce pekla dva velké beránky. Jeden pro mě a jeden pro sestru a mohli jsme si je pojmenovat. Byly krásně zdobené, myslím si ,že piškotové a ještě promazané krémem a navrchu byl též nejspíš máslový krém. Vypadaly moc krásně, skoro jako živý beránek 🙂 Ale nějak jsem tuto tradici nezachovala a beránka nepeču. Možná jsem se jím jako dítě přejedla, nevím. No ale jelikož mám už své děti, tak mi to nedalo a nakonec jsme si udělali úplně jiné beránky. Moje děti mají moc rádi jakékoliv tvarohové buchty nebo koláče, takže jsme si udělali z tvarohových koláčků malé beránky 🙂 A jsou moc roztomilý však?

Můžete použít svůj osvědčený, nebo rodinný recept na kynuté koláčky a jen změnit vzhled na beránky. A nebo si dokonce vymyslet úplně jiný vzhled:) A pokud nemáte žádný osvědčený recept, tak vyzkoušejte ten můj. Jsou moc dobré, nadýchané a vláčné:)

Suroviny

NA 12 KUSŮ
Těsto
  • 220 ml vlažného mléka
  • 7 g sušeného droždí nebo 25 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • 520 g polohrubé mouky (typ 550)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 vejce
  • 50 g měkkého másla
Náplň
  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 50 g cukru krupice
  • 1 ks žloudek
Drobenka
  • 30 g másla
  • 30 gramů cukru
  • 80 g mouky hrubé nebo polohrubé
  • 1 špetka soli
Navíc
  • 1 vaječný žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • 10ks čokoládových čoček /nebo rozinek

Postup

  1. Vložte 50 ml vlahého mléka, droždí a lžičku cukru do malé misky a promíchejte. Zakryjte a nechte deset minut odpočívat.
  2. Do velké mísy dejte mouku, sůl, vanilkový cukr, vejce a máslo a kvásek. Propracujte v hladké a nelepivé těsto. Buď rukami (cca 10 minut), nebo v kuchyňském robotu (cca 5 minut). Potřete 1 lžičkou másla, přikryjte a nechte 60 minut odpočívat, musí zdvojnásobit svůj objem.
  3. Zapněte si troubu na 180°C.
  4. Když máte vykynuté těsto tak, z těsta pěstí stlačte vzduch a dejte na vál. Propracujte a odvažte 10 ks po 60 gramech na tělíčko (koláček). Potom na 10 ks po 20 gramech na hlavičku a zbytek pak porozdělujte na ouška a nožičky. Větší části propracujte na hladké kuličky.
  5. Připravte si tvarohovou náplň a drobenku . Smíchejte tvaroh, cukr a žloutek. A na drobenku smíchejte mouku, cukr a lehce změklé máslo. Rukami propracujte na drobenku.
  6. Na plech dejte pečící papír a na jeden plech rozprostřete 5 kuliček čiže vám vyjde deset oveček na dva plechy. Rukou nebo nějakou malou skleničkou vytlačte důlky. Z kousků na hlavičky vytvarujte takové trošku oválnější kuličky a přitlačte ke koláčku a potom už jen vyválejte malé kousky na ouško a nožičky.
  7. Rozkvedlejte si vajíčko s mlékem a pomažte jimi celé ovečky. Nakonec dejte do důlků lžíci tvarohu a zasypte drobenkou. Na hlavičku vtlačte kousek čokolády, nejlépe čokoládovou pecičku, jako očičko.
  8. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C. Druhý plech zatím dejte na nějaké chladnější místo, aby vám těsto nepřekynulo. Po upečení prvního plechu dejte hned péct druhý. A nejlepší je když můžete péct dva plechy naráz na horkovzduch.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*