Sýrovo-řepové vafle na slano

Já jsem milovník sladkých snídaní, takže moje rána většinou začínám sladkou ovesnou kaší se spoustou ovoce a ořechovým máslem, nebo lívanci s tvarohem a ovocem. Ale tak jednou týdně to vyvažuji a mám chuť na slanou snídani a tam vítězí vajíčka, pomazánky a nebo právě tyto slané vafle v kombinaci se zeleninou a vejci. Tady jsem použila zastřené vejce, které mám strašně moc ráda právě kvůli tekoucímu žloutku. Tady si dejte pozor a používejte čerstvá vejce, nejlépe domácí nebo z volného chovu.

Jelikož ale nevlastním vaflovač a mám jen silikonové formy do trouby, tak tento recept nemám vyzkoušený ve vaflovači. Troufám si říct, že by s ním a s konzistencí neměl být problém, ale určitě mi dejte vědět do komentáře, jestli jste jej ve vaflovači zkoušeli a zda se povedl:)

Suroviny

NA CCA 8 KS
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 50 g sýr eidam 30% (ale můžete použít i jiný, gouda, parmazán…)
  • 200 g kefíru
  • 150 g pyré z vařené červené řepy
  • 30 ml rostlinného oleje
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 kávové lžičky sody bikarbony
  • 1 kávová lžička soli

Postup

  1. V míse si smíchejte špaldové mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl. Spolu velmi dobře promíchejte. Pokud chcete, tak můžete prokypřit a prosát přes síto.
  2. Ve vedlejší míse si smíchejte všechny mokré suroviny. Vejce si rozšlehejte, přidejte olej, kefír, pyré z vařené řepy a na jemno nastrouhaný sýr. Pořadně spolu promíchejte.
  3. Teď do tekuté směsi přidejte směs suchou, a lehce promíchejte. Nijak nešlehejte ani dlouze nemíchejte. Jen lehce promíchejte, aby se suroviny spojili a můžete naplnit silikonovou formu na vafle a dát péct do vyhřáté trouby na 180°C na horkovzduch cca 15-20 minut. Nebo pokud máte vaflovač, tak dělat vafle v něm, tak jak jste zvyklí.
  4. Servírovat je můžete dle libosti a chuti. Já jsem zvolila svoje oblíbené avokádo a zastřené vejce. Ale mám ráda i tuňák, různé pomazánky, cottage a zeleninu. Jak říkám, dle libosti a chuti:)

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*