Na tomto koláči se mi líbí jeho roztomilý název:) A nejen to, jedná se o tvarohové těsto, které je po upečení křehké a nadýchané. Uvnitř jsou jablka se skořicí a celé je to nakonec polité citrónovou polevou. Kdo máte rád sladko kyselé chutě, tak tento koláč určitě vyzkoušejte:)
Suroviny
- 450g hladké mouky
- 100g moučkového cukru
- 1ks prášku do pečiva bez fosfátů
- 200g másla
- 200g tvarohu
- špetka soli
- 10ks malých jablek
- 1lžíce skořice
- šťáva z 1/2 citrónu
Citrónová poleva
- 4 lžíce šťávy z citrónu
- 200g moučkového cukru
Postup
Jako první si oloupeme jablka, přepůlíme na polovinu a vykrojíme jádřinec. Půlky jablek dáme do misky přidáme skořici, citrónovou šťávu a promícháme. Potom se pustíme do těsta. Vezememe si velkou mísu, dáme do ní mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a promícháme. Teď můžeme přidat tvaroh a máslo, které je měkké a má pokojovou teplotu. A nejlépe rukami vypracujeme těsto. Těsto bude vláčné a kypré díky prášku do pečiva.
Teď můžeme zapnout troubu na 180°C, aby se nám stihla vyhřát. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Vezmeme si první polovinu a vyválíme ji na tenký obdělníkový plát 30×40 cm a asi tak 0,5 cm vysoký. Pomocí válečku těsto přeneseme na plech, na který jsme si dali pečící papír. Vezmeme si jablka a naskládáme je na těsto (viz fotografie). Teď si vyválíme druhou polovinu těsta na stejnou velikost jako tu první a pomocí válečku ho přeneseme na jablka. Opatrně, aby se nám nepotrhalo. Okraje zarovnáme a pomocí prstů přitiskneme těsto mezi jablkami, aby nám vznikly takové polštářky nebo spíše kopečky. A můžeme dát péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme 20-25 minut, barva by měla být zlatavá či lehce hnědá (viz fotografie).
Když se nám jablečné podušky pečou v troubě. Připravíme si citrónovou polevu. Je velmi jednoduchá. Do misky si dáte šťávu z citróu. A postupně přidáme prosátý moučkový cukr a metličkou mícháme. Poleva bude hladká a lesklá a pomalu stékat po lžíci.
Když se nám podušky upečou, dáme je vychladit. A na navychladlý koláč vylejeme naši citrónovou polevu. Bude mít tendenci stékat do těch důlků, hlavně pokud polevu dáte na teplý koláč. Proto je lepší počkat až bude úplně vychladlý.