Kdo nemiluje donuty že? Můj tříletý syn, kdykoli jsme v obchodě, tak ho právě lákají čokoládové donuty s různým barevným sypáním. A tak jsem si řekla, proč si je neudělat doma. A jelikož doma smažím na oleji velmi vyjímečně. Za posledních pět let to bylo dvakrát a to jsem právě zkoušela koblihy podle foodblogerky Cat&Cook. Takže jsem se rozhodla, že zkusíme donuty pečené v troubě. Zkoušeli jsme různá těsta. S olejem, se sádlem, se sušeným droždím aj s čerstvým. Ale nakonec sme se dopracovali k perfektnímu těstu, které nám všem chutná. Donuty jsou krásně nadýchané, druhý den ještě vláčné. Děti byli naprosto nadšené, protože se na všem podíleli semnou. Váleli těsto, namáčeli v polevách a pro ně to nejzábavnější a to, sypání ozdůbek na donuty. Nakonec jsem zjistila, že máslo je na donuty nejlepší, i když sádlo je dobrá náhrada, byli také moc dobré. Polevy jsme zkoušeli různé, né všechny se nám povedli a hlavně né všechny nám chutnali. Největší úspěch měla poleva z arašídového másla a potom čokoládová a skořicová. A recept na tyto tři polevy vám sem dám.

Suroviny
Těsto na donuty
- 500 g hladká mouka 00 ( dělám i z hladké špaldové, nebo půl na půl)
- 70 g cukr krupice
- 200 ml vlažné mléko
- 2 vejce
- 42 g čerstvé droždí
- 50 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Čokoládová poleva
- 100g Čokoláda 60% kakaa
- 80 g 33% smetana
- 1 lžíce kokosového oleje
Arašídová poleva
- 3 lžíce arašídového másla
- 4 lžíce 33% smetany
- cca 200 g moučkového cukru
Skořicová posypka
- 100 g cukr krupice
- 2 lžíce skořice
- 50 g másla

Posptup
Těsto na donuty
Doporučuji, přibližně 2 hodiny před tím, než budete dělat těsto, si připravit všechny suroviny na kuchyňkou linku, aby ste je měli v pokojové teplotě.
Jako první si zaděláme kvásek. Vezmeme si 100ml vlažného mléka (nesmí být moc horké, aby jste nezabili kvasinky). Do mléka přidáme lžičku cukru, rozdrobíme čerstvé droždí a dáme 2 lžíce hladké mouky. Smícháme to na takovou řidší kašičku a necháme přibližně 15 minut nakynout.
Do velké mísy si dáme 500 g mouky, zbytek cukru, špetku soli a pořádně spolu promícháme. Potom rozklepneme 2 vejce, přidáme vanilkový extrakt a zbytek mléka. Vezmeme náš kvásek a přidáme též. Pokud máte robota, tak vezměte hnětací hák a zapněte na jedničku. Až se vše spojí tak teprve můžete přidat roztopené a vychladlé máslo. Zvýšíme rychlost na dvojku a necháme cca 10-15 minut těsto zpracovávat.
Pokud robota nemáte, tak vezměte vařečku a michejte, dokud se vše nespojí. Nakonec přidejte máslo a znovu promíchejte. Teď začne trošku práce. Zpracovávejte těsto vařečkou až dokud se vám nebude lepit na stěny. Můžete si ho potom dát na pomoučněný vál a zpracovávat tam.
Když máme těsto krásně hladké a nelepivé,tak si do mísy nasypeme trochu moky, vložíme do ní těsto, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout cca 30-45 minut. Podle teploty. V létě mi vykyne i za 25 minut.

Když nám těsto vykynulo a zdvojnásobilo svůj objem, tak si pomoučníme pracovní desku a těsto vyklopíme. Rozprostřeme si ho a válečkem vyválíme na tloučťku 5 cm. Připravíme si vykrajovátko větčí kruh a menší kruh na střed. Vím, že dokonce prodávají už hotové vykrajovátka na donuty, ale já používám ikea sklenici a na střed vykrajovátko na cukroví 🙂
Začneme vykrajovat. Já to dělám tak, že si prvně vykrojím všechny velké kruhy a potom si vezmu malé vykrajovátko a vykrojím ty středy ( ty středy dávám vedle na mylý plech a potom je upeču a jsou z nich mini koblížky pro mého ročního syna). A klademe na plech, kde sme si dali pečící papír. Přikryjeme znovu utěrkou a necháme ještě 20-30 minut kynout. Zdvojnásobí svoji velikost.
Po cca 15ti minutách si zapneme troubu na 180°C, aby se nám stihla vyhřát. Když nám donuty nakynuly, tak je dáme do trouby a pečeme do zlatova přibližně 15 minut. Po patnácti minutách je vybereme z trouby a necháme vychladnout. Až nám vychladnou, tak je budeme máčet do polev a zdobit:)
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
Do malého hrnce či rendlíku si dáme nalámanou čokoládu, smetanu a lžíci kokosového oleje a zahříváme dokud se čokoláda nerozpustí a vše nespojí. Vznikne nám hladká lesklá poleva v které máčíme naše vychladlé donuty.
ARAŠÍDOVÁ POLEVA
Do malého hrnce nebo rendlíčku si dáme arašídové máslo, smetanu a polovinu cukru. Spolu zahříváme na mírném plameni dokud nám nevznikne hladká kompaktní hmota. Postupně přisypáváme cukr dle potřeby. Nesmí to být moc husté, takové lehce stékající na lžičce. Když máme hotovo, tak máčíme naše vychladlé donuty a necháme ztuhnout na mřížce.
Skořicová posypka
Jednoduše si smícháme cukr se skořicí v nějaké hlubší misce. Máslo si roztopíme a vždy si vezmeme jeden vychladlý donut, mašlovačkou potřeme máslem a namočíme v naší směsi cukru a skořice. A je hotovo 🙂
Toto jsou ty středy vykrojené, které jsem upekla a mladší syn si pochutnával na mini koblížcích 🙂