
Nevím jak vy, ale já mám velmi ráda kombinovat ovoce s masem. Kuře a jablka, je pro mě taková klasická podzimní kombinace. Pamatuji si, když jsem dětem dělávala dětské příkrmy, tak nejen, že v knihách doporučovali, aby se k masu vždy přidalo nějaké ovoce, ale ono jim to i mnohem víc chutnalo:) A zůstalo jim to do teď.
V tomto receptu používám ESTRAGON. Já jsem estragon v kuchyni začala používat před pár lety. Naučila mě ho používat manželova babička. Pěstuje ho na zahradě a její fazolová polévka se bez estragonu neobejde a je s ním famózní:) Estragon je velmi výrazný a proto ho stačí při kořenění troška. U nás je tato bylinka méně známá, ve Francii nepostradatelná. Pohledný keřík můžete pěstovat na zahradě i v květináči. Estragon se celým jménem nazývá pelyněk estragon, nebo pelyněk kozalec (Artemisia dracunculus). Jeho chuť je na rozdíl od pelyňku pravého však jen mírně hořká, hřejivá a nasládlá, s pikantním pepřovým podtónem a stopou anýzové vůně. Estragon napomáhá zdravému trávení a jsou mu připisovány i tonizující účinky. A proto ho právě manželova babička vždy dává do své výborné fazolové polévky:)

Suroviny
- 600g kuřecích prs (můžete použít i kuřecí stehna)
- 50g slaniny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce dijonské hořčice (používám hořčice Maille)
- 500ml vývaru
- 200ml smetany 33% (používám i 12%)
- 3ks jablek
- snítka estragonu
- lžíce másla
- sůl, pepř
Postup
Prvně si zapneme troubu na 200°C, aby se nám stihla předehřát. Nakrájíme si cibuli najemno, slaninu na kostičky a kuřecí prsa si omyjeme a usušíme papírovou utěrkou. Kuřecí prsa si osolíme. Na pánev si dáme olivoý olej, přidáme cibuli a slaninu a osmahneme. Na cibuli se slaninou přidáme kuřecí prsa v celku a z obou stran je necháme zatáhnout. Připravíme si pekáč v kterém budeme péct kuřecí prsa i s omáčkou. Po tom co jsou kuřecí prsa zatáhlé, je přeneseme do pekáčku a do pánve přidáme tři stroužky česneku a necháme trošku provonět. Potom přidáme hořčici a zalijeme jablečným moštem. Přivedeme k varu a přilijeme teplý vývar a přidáme estragon. Osolíme, opepříme a nakonec přidáme smetanu. Pořádně promícháme a celé přelijeme do pekáčku ke kuřecím prsům. Pekáč vezmeme a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C horní a spodní ohřev. Pečeme 20 minut.

Mezitím co se nám maso peče, si očistíme jablka a nakrájíme na širší plátky. Po dvaceti minutách co se nám maso peklo si roztopíme máslo na pánvi a přidáme jablka, které necháme chvíli zkaramelizovat. Vytáhneme maso z trouby a přidáme jablka a ješte 10 minut necháme péct a závěrečné 3 minuty zapneme gril. Jablka přidáváme takto nakonec proto, aby sme z nich neměli úplnou kaši a byli pěkně měkké a zároveň si zanechali tvar.
Estragon