Crumble z blum a jablek

Crumble je skvělý dezert a možnost, jak zužitkovat sezonní ovoce. Dneska jsem použila blumy a jablíčka a byla to výborná kombinace. Já osobně miluju ovocné koláče s drobenkou, s hoooodně drobenky. Takže Crumble je pro mě úplně ideální, protože je to jen ovoce s drobenkou. Tento recept je na malou formu 21×15 cm přibližně 2 porce. Dělám to tak často, protože máme rádi crumble čerstvý a ještě teplý. A navíc ho dělám poměrně často, když zbyde nějaké ovoce, které už je hodně měkké, nebo jablíčka, které už jsou trošku zešuverená. Navíc děti to moc baví dělat drobenku. Které dítě by nebavilo se prohrabovat v těstě 🙂 Tak se s vámi podělím s tímto rychlým a sladkým receptem. S receptem jsem se inspirovala u mé oblíbené food blogerky Kitchenette tím, že používá ovesné vločky a celozrnnou mouku a to my rádi 🙂

Suroviny

2 porce (forma 21x15cm)

Náplň

  • 3 ks blumy
  • 2 ks jablka
  • 20 g třtinový cukr ( nebo jiné sladidlo)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkový extrakt

Drobenka

  • 50 g jemné ovesné vločky (používám modré z Lidlu)
  • 50 g špaldové celozrnné mouky
  • 30 g třtinového cukru
  • 20 g plátky mandlí
  • 60 g másla
  • 50 ml kefír
  • špetka soli

Postup

Postup je velmi jednoduchý. Nejprve si předeřejeme troubu na 200°C. Jablka si oloupeme a zbavíme jádřince. (Tip: já vždy ze slupek jablk dělám čaj, nebo přidávám do bylinkových čajů) Jablka nakrájíme na větší kostičky a dáme do misky, kde budeme náplň míchat. Potom si blumy zbavíme pecky a nakrájíme na čtvrtky a přidáme k jablíčkám. Zasypeme cukrem, skořicí a přidáme vanilkový extrakt. A vše spolu promícháme a dáme do připravené zapékací misky. Já na tyto dvě porce používám malou zapékací misku 21×15 z Ikei.

Teď uděláme těsto a to smícháním všech surovin na těsto. Vločky, celozrnnou špaldovou mouku, mandlové plátky, cukr, sůl dáme do mísy a zalijeme kefírem a rozpuštěným máslem. A rukami vytvoříme drobenku, kterou celou dáme na naši ovocnou směs v zapékací míse. A můžeme dát do naši vyhřáté trouby na 200°C a pečeme přibližně 20 minut. Drobenka bude zlatavá a celý byt bude vonět.

Dobrou chuť!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*