
Jelikož mám moc ráda klasické bramborové gnocchi, tak jsem před lety zkusila udělat gnocchi z dýně hokaido a mám je ještě radši než ty bramborové. U nás doma je dělám jako přílohu k masu a omáčkám a nebo právě jako tento recept s žampiony a zeleninou. Když jich udělám hodně, tak si je zamrazím. Když je potom chci použít, tak je nechám rozmrazit a minutku je provařím ve vroucí vodě.

Suroviny
Gnocchi
- 700 g dýně hokaido (500 g hotového pyré)
- 1 vejce
- 150-200 g hladké špaldové mouky
- sůl, pepř
Omáčka
Na 2 porce
- 250g žampiony
- 125 g baby špenát
- 1 malá cibule
- 120 ml smetany 33%
- sůl, pepř
- kmín
- čerstvá bazalka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku

Postup
Na dýňové gnocchi si jako první dýni očistíme, zbavíme semínek, rozkrájíme a uvaříme ji do měkka. Necháme ji vychladit a rozmixujeme tyčovým mixérem na jemné hladké pyré. Než začneme s těstem, tak si do velkého hrnce dáme vodu a necháme ji vařit. Do hotového pyré přidáme vejce, sůl, pepř a promícháme. Teď přidáváme mouku a rukami zpracujeme na jemně lepivé těsto. To si rozdělíme na 4 části a z každé jedné části si uděláme váleček, nebo spíše takového hada. No a krajíme na malé gnocchi. Hotové gnocchi dáme vařit do připravené vroucí vody. Vařime cca 15 minut. Gnocchi pěkně vyplavou na povrch. Sítkem hotové gnocchi vyndáme z vroucí vody.

Na omáčku si nakrájíme cibulku na jemno, na pánvi si rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájenou cibulku. Necháme ji zpěnit a přidáme na plátky nakrájené žampiony, které ochutíme kmínem. Žampiony přibližně 5 minut podusíme a přidáme špenát, sůl, pepř a česnek. Promícháme, počkáme až špenát zmenší objem a přilijeme smetanu. Necháme 5 minut provařit. Teď vhodíme do hotové omáčky naše hotové gnocchi a ještě necháme 2 minutky povařit. A je hotovo.

Dobrou chuť!