
Tyto lívance si dělám přibližně třikrát do týdne. Jsou rychlé a nutričně pro mě akorátná snídaně. Celé odpoledne mám dostatek energie a vydržím sytá až do obědu a navíc nemám potom celý den potřebu a ani chuť na sladké.
Gramáž na recept sem dám na jednu porci, kterou si dělám já, ale nemusí každému vyhovovat. Někdo sní méně a někdo i více.
Suroviny
Na 1 porci
- 1/2 banánu
- 40 g ovesných vloček (používám jemné)
- 1 vejce
- 45 g nízkotučnú tvaroh
- 20 g celozrnná špaldová mouka
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- Na ozdobu buď nízkotučný řecký jogurt nebo skyr
- Jakékoli ovoce
- ořechové máslo nebo ořechy samotné, kakaové boby, čokoláda
- Pokud chceme tak nějaké sladidlo. Já používám buď zero sirupy nebo čekankový sirup
Postup
Připravím si malou mističku v které si jako první rozmačkám vydličkou půlku banánu na kaši. Do rozmačkaného banánu dám vajíčko, tvaroh a pořádně rozmíchám. No a nakonec nasypu vločky, špaldovou celozrnnou mouku, skořici, práše do pečiva, sodu bikarbonu a znovu vše promíchám.

Vezmu si nejlépe teflonovou nepřilnavou pánev (já nejraději používám palačinkovou z IKEA ) a buď používám trošičku kokosového oleje, nebo je opékám úplně na sucho. Každopádně si pánev rozehřeji na mírném ohni, nesmí být rozpálená naplno, jinak by se nám lívance hned připekly a uvnitř by byli syrové. Je dobré je opékat na slabší teplotě.
Lžící si udělám na pánev placičky a čekám až se objeví na lívancích takové bublinky. Až se objeví, tak můžeme lívance obrátit.

No a s čím si lívance dáte, to už je na vás a na vašich chutích:) Já se vždy snažím si to potřít nějakým nízkotučným jogurtem s vyšším obsahem bílkovin a obsypat nějakým ovocem. Níže jsou na fotografiích nějaké tipy, jak si lívance ochutit a ozdobit.