Švestkový Tarte Tatin (obrácený koláč s karamelizovanými švestkami)

S tímto koláčem nebo spíše dezertem přichází troška Francie O:) Mňam, tento koláč mám velmi ráda. Ať je to jablečný, meruňkový nebo právě švestkový tarte tatin. Zkaramelizované ovoce a tenké těsto je prostě báseň:)

Já připravuji tarte tatin na pánvi, protože je to mnohem jednodušší dělat vše na jedné pánvi. Takže budeme potřebovat pánev, kterou můžete dát do trouby. Buď máte pánev s odnímatelnou rukojetí, nebo jako já s rukojetí kovovou, která je určena i do trouby. V tomto receptu jsou dvě trošku zrádné věci, ale nic, co byste nezvládli. První je karamel. Já v kuchyni ráda používám biblický verš z knihy Kazatel: „Vše má svoji chvíli,každá věc pod nebem má sůj čas“, a to platí i v kuchyni 🙂 Takže když nebudete spěchat a karamel budete dělat pomalu na mírném plameni, tak se nic neskazí. No a druhá zrádná věc může nastat při vyklápění, ale trošku zručnosti, dobré chňapky a taky to půjde snadno 🙂

Suroviny

  • 600 g švestek
  • 210 g hladké mouky (ráda  střídám s hladkou špaldovou)
  • 30 g mletého máku
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • špetka soli

Na karamel

  • 150 g třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

Jako první si připravíme těsto a to proto, že ho budeme dávat si odpočinout do lednice. Lépe se nám sním bude pracovat. Takže vejce a máslo je dobré mít v pokojové teplotě. Do mísy si přeosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, špetku soli a mletý mák. Promícháme a přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a vejce. A můžeme rukama začít zpracovávat těsto. Pokud se bude těsto velmi lepit, tak můžeme přidat trochu mouky, ale většinou to vůbec není potřeba. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie, nebo do sáčku a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout.

Mezitím co se nám chaldí těsto v lednici, tak si vypeckujeme švestky a necháme je na půlky. Můžeme se pustit do karamelu. Vezmeme si pánev, kterou budeme dávat do trouby, takže takovou, která je na to určena. Samozřejmě se dá koláč upéct i v dortové nebo nějaké koláčové formě, jen pak z té pánve musíte ten karamel se švestkami přelévat právě do té formy, kterou budete mít vystlanou pečícím papírem. Takže jak už jsem psala v té pánvi je to takové jedodušší:) Do pánve si nasypeme cukr a zapneme plotnu na mírný oheň, cukr se nám začne rozpouštět na karamel. Když už máme cukr úplně rozpuštěný, tak přidáme máslo a mícháme dokud se nám karamel s máslem nespojí. Teď jsou na řadě švestky, které jsme si vypeckovali a nakrájeli na půlky. Já je tam hodím všechny a pěkně promíchávám, aby se všechny a celé obalily v karamelu, potom pomocí vydličky nebo i špejle je všechny otočím vnitřkem dolů, čiže slupkou nahoru pěkně po linii pánve (viz obrázek). A stáhneme z ohně.

Rozehřjeme si troubu na 180°C vrchní i spodní ohřev. Teď si vezmeme těsto z lednice a rozválíme ho do kulata na velikost pánve. Opatrně ho přeneseme a přikrijeme jím zkaramelizované švestky. Přečnívající těsto zahneme dovnitř (viz foto). No a teď už jen těsto propícháme vydličkou, aby nám unikal vzduch a vlhkost ze švestek. A můžeme dát do předehřáte trouby na cca 20 minut.

Z trouby vytahujeme opatrně. A kdo ste použil pánev, tak pozor ta rukojeť pálí 😀 Už né jednou jsem se tu pánev pokoušela vytáhnout holou rukou. To je asi ta mateřská roztěkanost 🙂

Teď přichází na řadu vyklopení koláče. Koláč necháme vychladnout a potom si vezměte nejlépe o něco větší talíř nebo kulatý tác a položte ho na vrch pánve. Vezměte si chňapky nebo silnou utěrku a rychle a zároveň opatrně překlopte pánev na talíř. Pokud vám zůstane nějaká švestka na pánvi, nic se neděje. Švestku  vezěte a jakoby se nic nestalo, tak ji vraťte zpátky. No a máme hotovo. Cítíte tu vůni karamelu, skořice, máku a švestek? Mňaam, a ten lesknoucí se karamel. Jedna báseň.  Doporučuji podávat s vanilkovou zmrzlinou, nebo  zakysanou smetanou s vanilkou a nebo se často podává s creme fraiche.

Tak přeji doborou chuť!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*