Perníkový cheesecake s povidly

Toto je můj letošní první vánoční recept na blogu. Jelikož jsme už upekli první várku perníčků, tak mě napadl tento skvělý voňavý, krémový a zároveň dost svěží perníkový cheesecake. A pokud ho vyzkoušíte, tak nebudete litovat. Je skvělý!!!

V říjnu jsme v naší církvi měli konferenci pro ženy, kde jsem se mohla postarat o dobroty na konci a krásně jsem se tam vyřádila:) Mrkvový dort, cheesecake, tiramisu, Panna cotta, slané koláče, fíková galetka, kaštanová bábovka no prostě jsem se snažila to udělat co nejpestřejší a trefit se do chuti všem 🙂 No a po konferenci jsem dělala malý rozhovor do našeho časopisu Život v Kristu a tam mě požádali o nějaký receptík a jelikož to bylo na prosinec tak mě napadl tento skvělý cheesecake a doufám, že tím potěším mnohé a vyzkouší jej. Není to nic složitého a zároveň je výborný a udělá hodně parády. A též si myslím že to navodí krásnou vánoční atmosféru. No vyzkoušejte sami 🙂

Suroviny

KORPUS

  • 140g kořeněněných Spekulatius sušenek /mohou být i jiné skořicové
  • 90g másla
  • ½ lžičky perníkového koření

TĚSTO

  • 500g tvarohu (ve vaničce)
  • 250g zakysané smetany
  • 130g práškového cukru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky

POLEVA+OZDOBA

  • 300g Švestkových povidel
  • 2 polévkové lžíce ovocné šťávy
  • perníčky, rozdrcené sušenky

Postup

  1. Doporučuji suroviny mít pokojové teploty. Proto, aby se propekl tak jak má a nesrazil se vám. Zapněte si troubu na 160°C.
  2.  Jako první si udělejte korpus. V sekáčku si rozmixujte sušenky na jemno, přidejte perníkové koření a změklé máslo. Znovu mixujte, dokud se vše nespojí.
  3.  Vezměte si dortovou formu o průměru 24cm a do spodu dejte pečící papír. Kraje nijak nevymazávejte. Na dno formy dejte vzniklou směs na korpus a lžící nebo rukami rozprostřete a utlačte. Kraje zůstávají volné.
  4. Vezměte si misku dejte do ní tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, cukr, vejce mixujte dokud se vše nespojí. Nakonec přidejte mouku s perníkovým kořením a znovu promixujte.
  5.  Nalijte do formy na korpus a zbavte se bublin. To uděláte tak, že buď budete zespodu bouchat do formy, nebo pouštět z menší výšky formu na stůl. Uvidíte jak praskají bublinky. 
  6. Dejte do vyhřáté trouby na 160°C a pečte 1 hodinu.
  7.  Po hodině co se cheesecake peče vypněte troubu. Cheesecake se bude uprostřed ještě trošku třást, to vůbec nevadí. Nechte jej ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky ještě 30 minut. A až potom jej vyndejte a nechte vychladnout.
  8. Mezitím si rozehřejte povidla s troškou ovocné šťávy, aby nebyla tak tuhá. Ale nemusí to být. Já používám domácí rybízovou šťávu.
  9. Po vychladnutí na vrch nalijte smíchaná povidla s ovocnou šťávou a dejte přes noc nebo aspoň na 2 hodiny chladit do lednice.
  10. Se zdobením je to na vás a vaší fantazii. Já použila smíchaný tvaroh s cream cheese a cukrem. Rozdrobené kořeněné sušenky a nakonec perníčky v čokoládě krásné budou i zdobené cukrovou polevou????

DOBROU CHUŤ!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*