Linecké VEGAN

Letošní Vánoce jsem se pustila do šesti druhů veganského cukroví. Jedna pani, které jsem pekla už několikrát dort a má alergii na mléko, máslo, vejce, tak mě poprosila zda bych jí neupekla i něco na Vánoce a tak to pro mě byla trošku výzva, ale zvládla jsem to. A zase tak moc složité to nebyla a ta chuť se mi myslím vydařila. Pani byla tak nadšená, že mě to trošku až dojalo. Takové krásné slova na mou adresu, to bylo moc milé.

A tak se s vámi podělím o recepty, myslím že se tu najde více lidí buď s alergií nebo vegani, kteří si rádi pochutnají na klasickém cukroví:)

Suroviny

cca 50ks
  • 350 g hladké mouky
  • 210 g rostlinného tuku (používám Alsan BIo)
  • 130 g moučkového cukru
  • 20 g vanilkového cukru (vyrábím si sama)
  • kůra z poloviny citronu
  • marmeláda na promazání

Postup

  1. Mouku s cukrem si prosejte přes sítko. Přidejte vanilkový cukr, kůru z citronu a promíchejte.
  2. Studené máslo si nastrouhejte, nebo nakrájejte na malé kousky a přidejte k sypké směsi.
  3. Teď rukama zpracujte těsto, snažte se jej nemnout zbytečně dlouho.
  4. Já mám nejradši těsto uleželé v lednici do druhého dne. Proleží se a vanilka se krásně uvolní. Ale stačí když jej dáte odležet na 2 hodinky do lednice.
  5. Těsto vyndejte z lednice, nechte trošku povolit. Ne úplně na pokojovou teplotu, bude se vám s ním lépe pracovat.
  6. Těsto vyválejte cca na 3-4 mm. A vykrajujte libovolné tvary. U nás doma nejraději děláme kolečka a srdíčka. A nebo kolečka a uprostřed si vykrojíme srdíčka:)
  7. Vykrojené tvary dejte na plech vyložený papírem na pečení nebo podložku na pečení. A dejte do vyhřáté trouby na 170°C a pečte cca 7-9 minut. To je samozřejmě můj odsledovaný a vyhovující čas na mojí troubě. Doporučuji udělat první zkušební plech a uvidíte.
  8. Po upečení nechte vychladit, promažte marmeládou. Doporučuji nějakou kyselejší:) Nakonec pocukrujte a nechte odležet. Marmeláda se trochu vsákne a linecké se vám bude potom rozpouštět na jazyku:)

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*