Švestková nutela

Mám tu pro vás jeden zavařovací recept. Jde o švestkovou nutelu. Určitě ji spousta z vás pozná, ale věřím že se najde i někdo, kdo ji nezná a tento recept mu přijde vhod.

Já ji mám nejraději na domácí čerstvou vánočku a nebo potom na lívance nebo do palačinek. Není to úplně nutela, ale švestky a čokoláda je skvělá kombinace. Navíc nutela je jen cukr s palmovým tukem a tady máme ovoce s čokoládou a čím lepší čokoládu použijete, tím lépe.

Suroviny

  • 1kg švestek
  • 250g třtinového cukru
  • 40 g kakaa
  • 1lžička skořice
  • 120g čokolády 74%

Postup

Jako první si umyjeme a vypeckujeme švestky. Vezmeme si hrnec, do něj dáme švestky a začneme je vařit. Nemusíme přidávat žádnou vodu, protože švestky pustí šťávu. Ale pokud byste měli nezralé švestky nebo vám šťávu nepouštěli, tak můžete přidat 1dcl vody.

Švestky vaříme přibližně 15 minut do úplného rozvaření. Po patnácti minutách stáhneme z plotky a přidáme cukr, kakao, promícháme a nakonec přidáme na kostičky nalámanou čokoládu. Pořádně promícháme aby se vše spojilo.

Tak a teď někdo nechá tuto směs stát 24 hodin na chladném místě a potom znovu provaří a zavaří do sklenic. Já to tak nedělám. Po zamíchání cukru, kaka a čokolády do švestek dám znovu na plotnu a nechám to vše spolu provařit cca 5-7 minut. A rovnou dávám do sklenic, které uzavřu a dám sterilizovat do trouby.

Ano, nesterilizuji v hrnci, ale v troubě. Troubu si předehřeji na 100°C, do hlubokého plechu si dám vodu, tak do poloviny. Na plech naskládám sklenice s nutelou, tak aby se nedotýkali a nechám je tam sterilizovat cca 15-20 minut. Potom je vyndám a dám dnem nahoru vychladit na utěrce. A je hotovo.

Doufám, že se vám recept líbí a že jej brzy vyzkoušíte.

Dobrou chuť!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*