Klasická minestrone polévka (Itálie)

Skvělá, výživná, sytá a naprosto výborná polévka. To je přesně italská klasická minestrone jak jí znám já z Itálie. Když mi bylo osmnáct, tak jsem byla v rámci studia na střední škole čtyři měsíce na stáži v Itálii v městečku Cupra Marittima, jako číšník v hotelu. Cupra Marittima leží na tzv. palmové riviéře a je tam nádherně, po celém pobřeží jsou samé palmy. Každopádně i když jsem tam byla jako číšník, tak Itálie je o jídle. Jídlo tam má každý rád, užívá si ho a nejvíce si užívají spočlené stolování. Takže i jako personál jsme měli obědy i večeře u společného velkého stolu a bylo hlučno a veselo a všichni si úžívali dobrého jídla a o jídle se hodně mluvilo. No a spřátelila jsem se s kuchaři a pozvali mě i k nim domů a právě při první návštěvě se tam celá rodina podílela na minestrone polévce k večeři. Takže mi prozradili recept a byl to pro mě nejen super recept, ale hlavně i krásný zážitek. Italové jsou tak velmi temperamentní a vše dělají s takovou vášní, a to jsem si tam zamilovala. Polévka je velmi sytá a je opravdu výborná. Díky fazolím Barlotti je i plná bílkovin. Fazole Barlotti jsou takové krémové s purpurovým žíháním a v zahraničí se jim právě díky tomu vzhledu říká „brusinkové fazole“ (cranberry beans). Já jsem se s touto fazolí v Itálii setkala docela často.

Jsem si jistá, že si polévku oblíbíte jako já a že ji zařadíte mezi své oblíbené. Je to vděčná a výživná polévka, která vás zasytí a už nebudete nic víc potřebovat:)

Suroviny

  • 150 g hrášku čerstvého nebo mraženého
  • 150 g fazole Barlotti čerstvé nebo suché
  • 1 velká brambora
  • 2 ks mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1/2 brokolice
  • 1 malá cuketa
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 200 g rajčatového pyré
  • 1l vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá bazalka
  • oregano
  • sůl, pepř
  • těstoviny Tubetti rigati (kupuji je v kauflandu), ale můžete použít i jiné malé těstoviny například mušličky nebo pro děti zvířátka atd.
  • parmezán ( na servírování)

Postup

Pokud máte suché fazole, tak doporučuji si je den dopředu namočit ve vodě. Nebudete je potom muset dlouho vařit a uvaří se vám společně se zeleninou. Takže našich 150 g fazolí si namočíme cca do 1,5l vody den dopředu. Potom už stačí jen propláchnout a scedit.

Jako první si veškerou zeleninu, která je potřeba nakrájíme na malé nebo středně velké kostičky nebo kousky a to brambory, mrkev, řapíkatý celer, cuketu, brokolici. Potom co máme všechnu zeleninu nachystanou si vezmeme větší hrnec, který si dáme na plotýnku a rozehřejeme v něm 2 lžíce olivového oleje. Přidáme veškerou nakrájenou zeleninu, fazole, baby špenát, hrášek, rajčatové pyré, bylinky a koření. Zalijeme 1l vody (zelenina musí být celá ponořená) přivedeme k varu a vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny. Měla by být měkká, ale né až moc. Neměla by být kašovitá. Posledních 5 minut, přidáme 2-3 šálky vroucí vody a přisypeme těstoviny. Za občasného míchání vaříme do změknutí těstovin. Dochucujeme solí podle potřeby a hlavně vaší chuti. Já ještě dávám část čerstvé bazalky nakonec.

No a nakonec přisypeme parmezán a můžeme servírovat. Jak já mám tuto polévku ráda. A ten parmezán? Nikdy by mě do polévek nenapadlo sypat parmezán, ale když jsem byla v Itálii, tak hosté měli vždy na stole misku s čerstvě nastrouhaným parmezánem a sypali si to snad všude. Ty polévky dostávali díky parmezánu uplní jiný rozměr.

Doufám, že polévku vyzkoušíte a hlavnně , že vám bude chutnat.

Dobrou chuť!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*