Masové koule s medvědím česnekem, mozzarellou a rajčatovou omáčkou

Dneska se s vámi podělím o další můj velmi oblíbený recept:) Mám moc ráda ty recepty, co se skoro celé odehrávají v jednom pekáči. A toto je jeden z nich. Jako dítě jsem jako jedna z mála měla ráda rajskou jak polévku, tak omáčku. A zároveň jsem nesnášela plněné papriky s rajskou omáčkou. Ale mleté maso ráda mám a tyto masové kole v rajčatové omáčce jsou opravdu perfektní. Navíc je sezóna medvědího česneku, tak jsem je o něj obohatila a tedy musím říct, že to byla lahoda:) Když není medvědí česnek, tak samozřejmě dávám klasický. A je tu jedno překvapení a to, že uvnitř těch masových kuliček se ukrývá mozzarella, která se krásně táhne a dodává skvělou chuť. Omáčka je trošku sladší a to díky mrkvi , ale zároveň si zachovává svoji rajčatovou chuť. No určitě vyzkoušejte, nebudete llitovat:)

Suroviny

  • 500 g mix mleté maso vepřové a hovězí
  • 30 g čerstvého medvědího česneku
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 200 ml zeleninový vývar /voda
  • 125 g mini mozzarella (nebo klasická)
  • hrst bazalky
  • 30 g strouhaného parmazanu

Postup

  1. Jako první si zapněte troubu na 200°C, aby se vám stihla rozehřát.
  2. Namleté maso si dejte do mísy, osolte jej a opepřete. Najemno si nakrájejte medvědí česnek a přidejte k masu, přidejte i vejce a pořádně promíchejte. Musí být kompaktní a trošku lepit.
  3. Připravte si pekáček ve kterém budete masové koule i s omáčkou péct, takže dostatečně hluboký.
  4. Vezměte si maso a tvarujte placky, do každé placky dejte kuličku mozzarelly a vytvarujte do kuličky. Skládejte vedle sebe na pekáček. Až budete mít všechny kuličky hotové (cca 10-12ks) , tak je dejte do vyhřáté trouby péct. Jen na cca 10 minut, aby se trošku zatáhly.
  5. Mezitím si připravíte omáčku. Na pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte cibulku a nechte trošku zesklovatět. Potom přidejte najemno nastrouhanou mrkev a trošku nechte opražit, cca 5 minut. Potom přidejte drcená rajčata, promíchejte a přiveďte k varu.
  6. Potom přilijte vývar, nebo vodu pokud nemáte vývar. Nechte probublávat pět minut.
  7. Po pěti minutách vyndejte pekáček s masovými koulemi a zalijte je rajčatovou omáčkou. Na vrch dejte bazalku, zbytek mozzarelly a zasypte parmazánem. Dejte zpátky do trouby a pečte ještě cca 20 minut.
  8. Servírovat můžete klasicky s těstovinami, nebo jsou výborné bramborové gnocchi. Já toto jídlo mám nejraději s dobrým čerstvým kváskovým chlebem. Omáčka je výborná a tak si jej do ní namáčím.

Dobrou chuť!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*