Cuketový koláč s ovesnou drobenkou

Znáte ty super dobré a rychlé recepty „co dům dal“? Tak toto je jeden takový. Ale je to recept: „co chata dala“.

Byli jsme na krásné chatě v Jeseníkách s dětmi a moji maminkou. A starší syn chodil a stále mi říkal že chce koláč. Tak jsem se rozhodla, že posbírám co tam bude a něco zkusím. No, popravdě moc tam toho nebylo jelikož jsem s pečením nepočítala, ale nakonec jsem dala něco dohromady a výsledek mi taaaaak chutnal, že jsem rychle zapisovala co jsem tam vše dala a hned jak sme přijeli, tak jsem koláč upekla znovu a měl velký úspěch.

Takže se tu s vámi dělím o recept. A řekla bych, že patří mezi ty trošku zdravější:)

Těsto

  • Středně velká cuketa cca 600g
  • 3 vejce
  • 50 ml kokosového oleje
  • 100 ml mléka (může být i rostlinné)
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček (kupuji modré jemné v Lidlu)
  • 30 g Kakao (používám Bio Carla)
  • 1 lžička skořice
  • 90g třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • Meruňky (nebo jakékoli jiné ovoce) cca 500g

Drobenka

  • 100g ovesných vloček
  • 65 ml kokosového oleje
  • 60g třtinového cukru
  • Polévková lžíce kakaa
  • Polévková lžíce skořice

Postup

Já jsem si rozdělila suroviny na suché a mokré a potom je smíchala dohromady. Skoro vždy to tak dělám a to proto, abych předešla hrudkám v těstě a nemusela mixovat nebo šlehat.

Takže jsem si v jedné misce smíchala špaldovou mouku s ovesnými vločkami, kakaem, skořicí, práškem do pečiva, cukrem a špetkou solí.

Smíchané suché suroviny

Do druhé misky jsem si na hrubém struhadle nastrouhala cuketu. K cuketě jsem přimíchala vejce, kokosový olej a mléko. A pořádně to promíchala.

Smíchané mokré suroviny

Do mísy s mokrými surovinami jsem postupně přisypávala sypkou směs a míchala až vzniklo ne moc řídké těsto. A to jsem vylila na plech, který jsem vymazala kokosovým olejem. A to proto, protože na chatě jsem neměla pečící papír. Doma jsem ho už použila.

Hotové těsto

Teď je na řadě drobenka, žmolenka nebo u nás doma používáme i slovensky mrvenička 🙂 Tu jsem užmoulela z vloček, kaka, skořice, cukru a kokosového oleje (skoro taková granola).

Ovesná drobenka

No a na závěr; na těsto jsem poskládala na silnější plátky nakrájené meruňky, posypala hojně užmoulenou drobenkou a dala na 180°C péct do trouby. Použila jsem program vrchní a spodní pečení.

Cca po 40 minutách pečení se chaloupka krásně provoněla kakaem a skořicí a koláč byl hotový. My sme ho ze zvědavosti krájeli ještě vlažný a byl moooc dobrý. Vláčný a navrchu křupavá drobenka.

Dobrou chuť!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*