
Tak toto je recept, který mám od své prababičky. Když jsem byla malá tak vždy, když jsme jí navštívili, tak nám upekla právě tyto křehké a na jazyku se rozplývající rohlíčky. Prababička tento rok oslavila 97 let a já se s vámi ráda podělím o recept. Je velmi jednoduchý a přitom tak dobrý. Rohlíčky už jsem pekla několikrát na svatbu a na rodinné oslavy. Vždy všem chutnalo a měli velký úspěch. No a to mi dělá velkou radost, když vidím jak druhým chutná:)
Suroviny
Těsto
- 250 g másla (žádné jiné náhrady)
- 200 g zakysané smetany
- 450 g hladké mouky (výborná je Babiččina na křehké těsta)
Náplň
- 500 g tvarohu polotučného v alobalu
- 100g cukr moučka
- 2 žloutky
- vanilkový extrakt
Na obalení
- Cukr moučka
- vanilkový cukr ( používám s pravou vanilkou)
Postup
Aspoň 1 hodinu dopředu si vyndáme z lednice máslo, i zakysanou smetanu aby měli přibližně pokojovou teplotu. Potom si do mísy prosejeme hladkou mouku, nakrájíme na kostičky povolenné máslo a přidáme zakysanou smetanu. A teď rukami zpracováváme těsto až dokud se vše nespojí. Těsto by mělo být hladké a konzistencí připomínat linecké těsto. Když máme těsto zpracované, dáme ho do sáčku nebo zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout přibližně 1 hodinu. Bude se nám s těstem i lépe pracovat.
Zatím si můžeme připravit náplň. A to tak, že smícháme tvaroh, žloutky, cukr a vanilkový extrakt. Jak jednoduché že? A přitom mňam:)
Po jedné hodině si vybereme z lednice odpočinuté těsto a rozdělíme si jej na 8 stejných kousků. Já to dělám tak, že si těsto rozdělím na polovinu a každou polovinu si rozdělím zase na plovinu. Vzniknou mi 4 kousky a každý ten kus ješte rozkrojím na polovinu:) A máme 8 přibližně stejných kousků.
Teď si každý jeden kousek vyválíme do kruhu na velmi tenko, ale nesmí se roztrhnout. Kruh si rozkrojíme na 8 trojúhelníků. Vezmeme si tvarohovou náplň a lžičkou klademe hromádky na širší stranu každého trojúhelníčku (viz níže fotografie). No a teď obalíme tu hromákdu tvarohu těstem a srulujeme do rohlíčku. A takhle dokola.
Na plech si dáme pečící papír a troubu si předehřejeme na 180°C. Dříve jsem pekla na horní a spodní ohřev, ale teď k tomu přidávám ješte horkovzduch. Rohlíčky pečeme cca 20minut. Hotové jsou až začnou mít takovou lehce hnědou barvu.
Když jsou rohlíčky hotové, tak je ještě teplé obalíme v moučkovém cukru, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. A máme hotovo.
Dobrou chuť!