Honzovy buchty nadýchané a vláčné / s tvarohem a broskví

Snad každá rodina má svůj recept na buchty nebo též Honzovky. A u nás je to podobně. Já jich mám tedy víc, protože pokaždé máme chuť na trošku jinou konzistenci, nebo hutnost těsta.

Když jsem byla malá, tak vždy když jsme navštívili dědu z mamky strany, tak dělal kapra, kterého chytl a upekl absolutně nejlepší nadýchané tvarohové buchty. S dědou jsme moc nebyli a ani už nejsme, ale vzpomínka na buchty zůstala. Protože jsem zatím u nikoho takové buchty neměla. A trvalo mi hodně dlouho je aspoň trochu napodobit. No a podařilo se. Nakonec vyhrála čistě polohrubá mouka, mléko, máslo a vejce se žloutkem. A myslím, že jim jsou nejvíce podobné. Jsou krásně nadýchané, zároveň vláčné a plníme je jak tvarohem, tak s povidlím a mákem. Někdy do nich strčím i kus nějakého ovoce, jako v tomto případě. Zavařovala jsem broskve, tak jsem dala do každé buchty kus sladké broskve a bylo to skvělé. Určitě vyzkoušejte:)

Suroviny

cca 20 ks buchet

Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloudek
  • 300 ml mléka
  • špetka soli
  • kůra z citrónu

Náplň

  • 500 g tvarohu (nejlépe ten v alobalu)
  • 1 žloutek nebo může být i jedno malé vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Jako první si cca 2 hodiny dopředu vyndejte všechny ingredience, aby měly stejnou pokojovou teplotu.
  2. Zadělejte si na kvásek, do misky rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru a 100 ml vlažného mléka. Nesmí být moc teplé, abyste nezabili kvasinky. Promíchejte a nechte cca 15 minut na teplém místě vykynout.
  3. Osvědčila se mi metoda, kdy máslo s cukrem a vejci krásně utřu do hladké až pěny. Máslo s vejci a cukrem spolu třete cca 5 minut, já na to používám šlehač. Vznikne vám krásně žlutá pěna, která zvětší objem. Přidejte i špetku soli a kůru z citonu.
  4. Do velké mísy, v které budete těsto hníst, si odvažte 500 g polohrubé mouky, přidejte zbytek mléka (200ml), utřené vejce s máslem a cukrem, vykynutý kvásek a můžete začít hníst. Já používám robot, takže ho nechávám cca 10 minut pracovat. Těsto bude krásně hladké, nebude se lepit na stěny. Rukami to bude podobně. Musíte hníst dokud nebude těsto krásně hladké a nebude lepit.
  5. Těsto přikryjte utěrkou a dejte kynout na nějaké teplé místo dokud aspoň nezdvojnásobí svůj objem. V létě mu stačí 30 minut a v zimě i hodinu. Záleží od teploty doma.
  6. Připravte si tvarohovou náplň a nakrájejte broskve na větší kostky. Tvaroh deje do misky, přidejte cukr, vejce, vanilkový extrakt a společně promíchejte.
  7. Vyknuté těsto stlačte a zbavte jej vzduchu a přendejte na desku. Já dělávám buchty ve dvou kulatých dortových formách o průměru 22 cm, vychází mí to na 10+10 buchet. Vždy si odvážím celé množství těsta a vydělím dvaceti a snažím se rozkrájet těsto na stejných 20 kousků. Každý kousek rozprostřu a naplním lžící tvarohu a přidám kus broskve. Zabalím a vložím do formy, kterou mám vymazanou máslem, nebo sádlem a ze všech stran ještě potřu tukem. Skládejte s menší mezerou vedle sebe.
  8. Když máte všechny, tak ještě přikryjte utěrkou a nechte cca 15 minut nakynout, zdvojnásobí svůj objem.
  9. Mezitím si zapněte troubu na vrchní i spodní ohřev na 180°C.
  10. Po nakynutí vložte do trouby a pečte cca 35-45 minut. Zkoušejte špejlí a navrchu budou krásné zlatavé.
  11. Podáváme hojně pocukrované 🙂

Dobrou chuť!

2 Comments

  1. Super recept,buchty jsou nadychane jako obláček

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*