Kaštanovo – tvarohová bábovka s čokoládou

Tady v Čechách je kaštanové pyré méně známé, ale dá se sehnat například v Makru, nebo si jej můžete vyrobit z pečených kaštanů. Já si jej vozím ze Slovenska, konkrétně z jihu, tam to do obchodů dovážejí z Maďarska. Tady jsem použila 72% pyré, které je smíchané už s cukrem a rumovou příchutí, takže doporučuji, když budete používat čisté pyré, tak tam kápněte i rum, je to potom ještě lepší:)

No a tento recept, jsem dala dohromady při příležitosti soutěže #fbrsoutezeta na FOODBLOGROKU, letos je to se skvělou značkou ETA na téma PIKNIK. No a my jsme milovníci pikniků. Jelikož bydlíme v centru města, tak dost často balíme košík nebo batůžky s různými dobrotami a jdeme se vyplácnout někde do přírody nebo do parku:) A tato bábovka je jedna ze skvělých dobrot, která se hodí na piknik. Když jí bereme sebou, tak ji nemáme politou čokoládou, ale to vůbec nevadí, protože uvnitř té čokolády je dost. No sami vyzkoušejte. Je vláčná, nadýchaná a chuťově skvělá.

Suroviny

ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 130 g kaštanového pyré
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička sody bikarbony
TVAROHOVÉ TĚSTO
  • 120 g tvarohu
  • 50 ml mléka
  • 120 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 70 g hladké mouky
  • 70 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup

  1. Na tuto bábovku si udělejte každou část zvlášť, to znamená čokoládovou v jedné míse a tvarohovou v druhé.
  2. Připravte si bábovkovou formu, kterou si pořádně vymažte máslem a vysypat můžete buď polohrubou moukou, nebo jemnou strouhankou a zapněte troubu na 170°C.
  3. Jako první si udělejte tu čokoládovou. Je dobré mít všechny suroviny pokojové teploty. Máslo s cukrem šlehejte doku nezačne bělat a být našlehané a potom přidejte vejce a šlehejte dál. Čokoládu si ve vodní lázní nechte rozpustit a vychladlou přidejte a zašlehejte. Potom rozdrobte kaštanové pyré a přidejte mléko a společně šlehejte do hladké konzistence.
  4. Nakonec vmíchejte mouku, kterou jste si smíchaly s práškem do pečiva a sodou bikarbonou.
  5. Promíchejte a pusťte se hned do té tvarohové části.Tady si znovu vyšlehejte máslo s cukrem a žloutky do pěny. Přidejte tvaroh, mléko a promíchejte. Přidejte mouky smíchané s práškem do pečiva a nakonec si vyšlehejte bílky na sníh a opatrně a jemně vmíchejte do těsta.
  6. Vezměte si formu a střídavě lžící dávejte těsta. Vrch potom jen lžící zarovnejte. Dejte do trouby péct na 170°C. Já po cca 20 ti minutách přikryju vrch alobalem, aby se mi nespálil. Bábovku peču skoro hodinu. Ale v průběhu zkouším špejlí zda je hotová.
  7. Na piknik ji bereme jen tak suchou, je krásně vláčná a dobrá. Ale doma si ji ještě polijeme čokoládou a pokud máme pečené kaštany, tak jí jimi posypeme.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*