Shakshuka (Šakšuka) – s lilkem a cuketou

Dočetla jsem se, že tento pokrm vznikl z původního Osmánského pokrmu, který nebyl vegetariánský, ale byl s mletým masem. A co se týče původu, tak jsou různé názory, někdo říká, že pochází ze Španělska a poputovalo do Turecka. Potom, že pochází z Maroka, další zase z Jemenu. Ale u nás ho všichni znají, že je typické pro severoafrickou a arabskou kuchyni a podává se tradičně v litinové pánvi nebo v Maroku v tajine (to je mělký hliněný hrnec). A já ji poznám a mám zařazeno jako izraelské jídlo a do Izraele ji přivedli tuniští Židé.

No a dost z historie. Každopádně jelikož původně je s paprikami, rajčaty, římským kmínem, tak to nebylo nic pro mě. Jelikož já tepelně upravené papriky od dětství nemám ráda. Tak jsem si vytvořila vlastní variantu. Já ji říkám, že je na takový italský způsob 🙂 To jsem tomu dala co? 🙂 Ale je to strašně dobré. U nás doma to jím zase jenom já, tak si ji vždy udělám s tím, že druhou polovinu si dávám na druhý den do krabičky. Je to skvělé, rychlé, syté jídlo. Které se hodí jak na léto, tak na zimu. A pro nemilovníky paprik může být tato moje varianta příjemná a chutná:)

Suroviny

cca 2 porce
  • 1/2 zelené cukety
  • 1/2 lilku
  • 2ks šalotky (nebo cibule)
  • 3 stroužky česneku
  • 600g hodně zralých rajčat (nebo krájená rajčata v plechovce)
  • 3ks vajec
  • bazalka, oregano,
  • sýr (mozzarella, parmazán, cheddar
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Já na Shakshuku používám nejraději litinovou pánev a to proto, že ji na konec nechám zapékat v troubě. Ale můžete použít jakoukoli hlubší pánev, kterou máte doma.
  2. Šalotku si nakrájejte na jemno, cuketu a lilek na kostičky. Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte šalotku a nechte zpěnit. Přidejte cuketu a lilek a nechte je cca 5 minut restovat. Potom přidejte rajčata. V létě používám hodně zralá domácí rajčata, ale nejčastěji používám rajčata loupaná, krájená v plechovce. Je to celoročně dostupná a dobrá surovina.
  3. Promíchejte cuketu a lilek s rajčaty a přidejte prolisovaný česnek, oregano, bazalku, pepř a sůl. A to podle chuti. Často se používá koriandr a římský kmín. Ale mě k této mé variantě s cuketou a lilkem sedí více ta bazalka a oregano.
  4. Přiveďte k varu a vařte cca 10 minut, dokud lilek a cuketa trochu nezměknou. Potom si udělejte do směsi důlky a vyklepněte do nich vejce a posypte sýrem, který máte rádi. Já nejčastěji používám mozzarelu, parmazán a nebo cheddar.
  5. Teď je možnost, že přikryjete pánev pokličkou a necháte zapékat vejce a sýr pod pokličkou. Ale já si na začátku před vařením zapínám troubu. Dám si rošt na vrch, zapnu grill s horkovzduchem a nechávám cca 10 minut dopékat v troubě. Nakonec ještě můžete posypat čerstvou bazalkou a oreganem.
  6. Doporučuji podávat s nějakým dobrým čerstvým pečivem. Já jsem si k tomu oblíbila trhací chléb s bylinkami a česnekem. Recept na něj najdete. ZDE.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*