Jeden další super recept na snídani, svačinu a nebo dezert ke kávě bez výčitek a s dobrými výživovými hodnotami. U nás doma je Banana bread oblíbený na několik způsobů. A zkouším stále nové a nové recepty. Jakmile máte děti, tak ty nedojedené banány se lehko a rychle nasbírají. Ale já si ráda dělám zdravější verze, kde nepřidávám žádný cukr navíc a jsou buď z ovesných vloček nebo z nějaké celozrnné mouky. No a tento s mrkví a ovesnými vločkami je výborný. Já ho mám nejraději na snídani, namazaný skyrem nebo řeckým jogurtem a s nějakým ovocem 🙂
Suroviny
- 130g nastrohané mrkve
- 2ks zralý banán
- 2 vejce
- 50g kokosového oleje
- 2 lžíce sladidla (čkankový sirup, med…) ale já už sladidlo nepřidávám
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 80g skyru
- 220g ovesných vloček
- 1 lžička soda bicarbona
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
- 30g ořechů (lískové, mandle, vlašské..)
Postup
Jako první si zapněte troubu na 175°C na horkovzduch, aby se vám stihla vyhřát trouba. Potom si mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a pomocí plátýnka nebo utěrky z ní vymačkejte všechnu šťávu (tip. šťávu si vymačkejte někde do misky a použijte buď do kaše, smoothie nebo ji jednoduše vypijte).
Teď si v míse rozmačkejte banány a přidejte všechny mokré suroviny (kokosový olej, skyr, vejce, sladidlo pokud ho použijete, vanilkový extrak). Vše spolu promíchejte. Ovesné vločky si rozmixujte na mouku a přidejte do ní všechny suché suroviny ( sůl, skořice, soda bikarbona, a ořechy). Já osobně ořechy také mixuji, ale stačí je jen nasekat.
Teď směs suchých surovin přidejte do mokré směsi a promíchejte vařečkou na hladkou konzistenci. No a mrkev přidejte jako poslední. Směs dejte do chlebíčkové formy vystlané papírem na pečení a dejte péct do trouby na cca 35-40 minut. Jestli je hotový zkoušejte špejlí, musí zůstat suchá.