Pistáciové sušenky

Letos na Vánoce jsem dostala darem opravdu spoustu druhů ořechů. A moc mě to potěšilo, protože ten, kdo mě zná tak ví, že jedlé dárky nebo suroviny na vaření či pečení mě vždy potěší. No a mezi těmi ořechy byly samozřejmě i pistácie a tak mě napadlo vyzkoušet nějakou zdravější variantu sušenek. No a nechci se úplně vychvalovat, ale sušenky jsou opravdu moc dobré. Sladké tak akorát, jsou slazené medem a konzistence se také vyvedla. S těstem se pracuje docela dobře. Není úplně jemné, ale podařilo se mi do něj dokonce vytlačit i nějaké razítka, takže i s dětmi si vyhrajete.

Suroviny

cca 30ks sušenek
  • 100g mletých pistácií
  • 100g ovesných vloček
  • 50g mletého kokosu
  • 40g špaldové mouky
  • 100g hladké špaldové mouky
  • 80g medu
  • 80g másla

Postup

Na začátek je dobré, aby všechny suroviny měli pokojovou teplotu. Takže doporučuji je vyndat minimálně 2 hodiny před přípravou těsta. Jako první si pistácie rozemelte najemno a to samé udělejte s ovesnými vločkami. Já na to používám sekáček, který mám k tyčovému mixéru. Když je máte rozemleté, tak dejte do jedné mísy všechny suché suroviny ( mouky, kokos, vločky a pistácie). Vše spolu promíchejte a přidejte povolené máslo a med. Ručně propracujte dokud nebude vše spojené a kompaktní. Těsto bude pevné a lehounce lepivé. Zabalte jej do fólie a na minimálně hodinu jej dejte odpočinout do lednice.

Troubu si předehřejte na 175°C. Z lednice si vyndejte těsto a hned s ním můžete pracovat. Není vůbec potřeba toto těsto podsypávat. Dokonce vám to nedoporučuji. Navíc těsto je opravdu fajn a dobře se s ním pracuje. Takž těsto si vyválejte na cca 0,5cm a vykrajujte libovolné tvary. Já jsem vykrajovala klasické obdélníkové sušenky a kolečka, do kterých jsem potom vytlačila razítka. Dejte je na plech s pečícím papírem a dejte péct na cca 7-8 minut. Ale to záleží na každé troubě. Určitě je hlídejte. Kraje by měli být jemně nazlátlé a potom jsou hotové. Sušenky jsou jemné a trochu vláčné, nedusí a krásně cítit kokos, pistácie a med 🙂

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*