Je tolik receptů na tento mrkvový dort. Můj recept jsem si ladila několik let. Vyzkoušela jsem spoustu druhů mouky, různé konzistence a nakonec mi nejvic chutná a vyhovuje tento. Je vláčný, ale ne těžký a hutný. Je nadýchaný a do krému přidávám domácí mátový sirup, který dort osvěží a navrch ořechy v karamelu. Špaldovou celozrnnou mouku používám proto, že má sama o sobě dost oříškovou chuť, tak se mi v té kombinaci s vlašskými ořechy hodí nejvíc. No a máta v krému? Naprostá lahoda. To byla jednou taková náhoda. Došel mi veškerý práškový cukr, neměla jsem med a cukr krystal se mi tam dávat nechtělo. A v lednici už jsem měla jen domácí mátový sirup. Tak jsem to zkusila a už jej dělám jedině s ním. No a vrch zdobím směsí ořechů v karamelu. Na tomto dortu se mi líbí to, že vypadá rustikálně a slavnostně, zároveň je strašně jednoduchý a rychlý. Takže pokud si nelibujete v pečení nějakých složitých a zdobených dortů a chcete někomu udělat radost, tak toto je perfektní varianta 🙂
Suroviny
Korpus
- 280g špaldové celozrnné mouky
- 150g vlašských ořechů
- 240ml oleje
- 4 vejce
- 250g třtinového cukru
- 450g mrkve nastrouhané najemno
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky sódy bikarbóny
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Krém
- 250g lučiny
- 250g tvarohu v alobalu
- 400g zakysané smetany
- 5 polévkových lžic mátového sirupu (nebo hrst čerstvé máty)
- 3 lžíce práškového cukru
Ořechy v karamelu
- 100g mix ořechů (lískové, kešu, vlašské, mandle..)
- 50g cukru krupice
- 1lžíce olivového oleje
Postup
Korpus
Je dobré, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Na začátku si zapněte troubu na 180°C, aby se vám stihla vyhřát. Nachystejte si dvě dortové formy o průměru 24cm a dejte do nich pečící papír a to jen na dno. Boky nemusíte vymazávat.
Do mísy dejte vejce, cukr a šlehejte cca 7-8 minut. Vznikne vám taková hustá pěna a hlavně se zvětší objem. Po tom, co máte vyšlehané vejce, postupně přilévejte olej a vanilkový extrakt. Vedle v míse si smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, skořici, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, špetku soli a vlašské ořechy, které já melu najemno, protože nemám ráda, když do vlašských ořechů zakousnu. A celou tu sypkou směs vmíchejte do vaječné pěny. Nakonec vmíchejte jemně nastrouhanou mrkev. Těsto rozdělte do připravených forem a dejte péct do trouby na cca 20 minut. Zkoušejte vpichem špejlí doprostřed těsta, musí být suchá. Po upečení nechte vychladnout.
Krém
Krém je naprosto jednoduchý. Lučinu, tvaroh a smetanu spolu promíchejte. Já to prošlehávám ručním šlehačem. Nakonec promíchejte se sirupem (pokud nemáte sirup, tak najemno nasekejte mátu) a cukrem.
Krém budete rovnou mazat na vychladlý korpus. Máte dva korpusy a každý rozkrojte na půl. A začněte promazávat a vrstvit jednotlivé pláty. Nakonec namažte větší vrstvu na vrch a trochu namažte i kraje, které zahlaďte. Vrch můžete trochu načechrat nožem, aby vám vznikly takové vrcholky.
Ořechy v karamelu
Vrch dortu ozdobíme ořechy v karamelu. Ořechy si dejte do malého hrnce a zalijte vodou aby byly ponořené. Nechte vařit 5 minut. Sceďte a osušte ubrouskem, dejte do misky a smíchejte s cukrem. Na pánev si dejte lžíci oleje a rozehřejte. Přidejte ořechy s cukrem a míchejte. Cukr začne karamelizovat. Když se cukr rozpustí a bude mít jantarovou (lehce hnědou barvu), tak stáhněte z plotny a dejte na plech s pečícím papírem vychladit.
Na závěr dort ozdobte ořechy v karamelu a čerstvou mátou.
Dobrou chuť!