Špaldové sušenky nejen pro děti

Moje děti si poslední dobou oblíbily sušenky a vždy když vidí v obchodě obyčejné máslové sušenky, tak hned spustí, abych jim je koupila. No a po přečtení složení jsem si řekla, že sušenky budeme péct doma. Bude to pro ně zábava a já budu mít kontrolu nad tím, co jedí. Navíc si je uděláme jak tvarem tak chutí podle sebe. No a tyto máslové s celozrnnou špaldovou moukou máme úplně nejradši. Díky špaldové mouce chutnají jako by byly ořechové, ale nejsou 🙂 Za poslední 4 roky se mi doma sešlo snad 15 ks vykrajovátek a razítek na sušenky, takže si děti vybírají, podle toho co se jim líbí a moc je to baví. Letos jsem si pořídila do Tescoma vykrajovátka na klasické sušenky jako jsou Bebe a děti z nich měli radost. Asi i pro to, že do nich mohly píchat vydličkou, aby vypadali jako Bebe sušenky.

Suroviny

  • 250g špaldové celozrnné mouky
  • 120g másla
  • 80g třtinového cukru
  • 1vejce
  • špetka soli

Postup

Doporučuji 2 hodiny před přípravou těsta vyndat všechny suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Potom si vezměte velkou mísu, prosejte do ní mouku, přidejte rozemletý třtinový cukr, špetku soli, vejce a máslo. Rukami začněte zpracovávat těsto. Chviličku to potrvá, podobně jako u většiny těst na cukroví. Když máte kompaktní nelepivé těsto, tak jej dejte do potravinové folie a do lednice aspoň na jednu hodinu.

Zapněte troubu na 180°C, aby se vám stihla vyhřát. Vyndejte těsto z lednice a můžete s ním hned pracovat. Kdyby jste těsto nechávali déle v lednici nebo přes noc, tak jej nechte trošku povolit. Bude se s ním lépe pracovat. Vyválejte jej na cca 4 mm a vykrajujte libovolné tvary 🙂 Fantazii se meze nekladou 🙂 Pokládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct na cca 8 minut. Jako vždy píší, že je to individuální, určitě první várku kontrolujte a uvidíte jak vaše trouba peče. Sušenky by neměly mít tmavě hnědé kraje, barva by měla být stejná na celém povrchu. Dobrá zkouška je tak, že lehce zmáčknete těsto a pokud tam zůstane důlek, tak jsou ještě nedopečené a pokud se těsto vrátí do původního stavu, tak jsou hotové. Pokud nejdou stlačit, tak jsou už moc:)

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*