Maková bublanina s třešněmi

Začínají dozrávat třešně, tedy aspoň u nás na Moravě ano. A tak vám dám jeden skvělý recept na vláčnou a výbornou makovou bublaninu.

Loňské léto jsem jsem ani žádný koláč s třešněmi nepekla, protože jakmile se u nás doma objevily třešně, tak je hned snědli. No a letos se jich ještě ani nedotkli a ještě k tomu je z toho koláče vybírají 🙂 Tak uvidíme jaký budou mít příští rok 🙂

Suroviny

PLECH 25x30cm
  • 2 vejce
  • 120g cukru krupice
  • 200g mletého máku
  • 200g polohrubé mouky
  • 100ml ovocné šťávy (třešňová, hroznová, rybízová..)
  • 250ml smetany 30%
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 500g třešní bez pecek
  • špetka soli

Postup

  1. Připravte si plech o velikosti 25×30, dejte na něj papír na pečení a zapněte si troubu na 180°C.
  2. Do mísy si dejte 2 žloutky, cukr a šlehejte do pěny. Potom přidejte smetanu, a ovocnou šťávu a prošlehejte.
  3. Smíchejte si mouku, mák, sodu, sůl a přidejte do mokré směsi. A pořádně spolu promíchejte.
  4. Nakonec si vyšlehejte z bílků sníh a opatrně a jemně ho vmíchejte do těsta. Hotové těsto dejte na plech a na vrch dejte vypeckované třešně.
  5. Dejte do trouby a pečte cca 25-35 minut. Kontrolujte vpichem špejle. Bublanina bude navrchu jemně hnědá. Po vychladnutí můžete bublaninu pocukrovat, ale já to nedělám, protože je i tak dost sladká:)

Tip: Namísto smetany můžete použít mléko, ale potom přidejte i nějaký tuk (máslo, olej). V poměre 200ml mléka a 50ml oleje nebo másla.

Dobrou chuť!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*