Začínají dozrávat třešně, tedy aspoň u nás na Moravě ano. A tak vám dám jeden skvělý recept na vláčnou a výbornou makovou bublaninu.
Loňské léto jsem jsem ani žádný koláč s třešněmi nepekla, protože jakmile se u nás doma objevily třešně, tak je hned snědli. No a letos se jich ještě ani nedotkli a ještě k tomu je z toho koláče vybírají 🙂 Tak uvidíme jaký budou mít příští rok 🙂
Suroviny
PLECH 25x30cm
- 2 vejce
- 120g cukru krupice
- 200g mletého máku
- 200g polohrubé mouky
- 100ml ovocné šťávy (třešňová, hroznová, rybízová..)
- 250ml smetany 30%
- 1 lžička sody bikarbony
- 500g třešní bez pecek
- špetka soli
Postup
- Připravte si plech o velikosti 25×30, dejte na něj papír na pečení a zapněte si troubu na 180°C.
- Do mísy si dejte 2 žloutky, cukr a šlehejte do pěny. Potom přidejte smetanu, a ovocnou šťávu a prošlehejte.
- Smíchejte si mouku, mák, sodu, sůl a přidejte do mokré směsi. A pořádně spolu promíchejte.
- Nakonec si vyšlehejte z bílků sníh a opatrně a jemně ho vmíchejte do těsta. Hotové těsto dejte na plech a na vrch dejte vypeckované třešně.
- Dejte do trouby a pečte cca 25-35 minut. Kontrolujte vpichem špejle. Bublanina bude navrchu jemně hnědá. Po vychladnutí můžete bublaninu pocukrovat, ale já to nedělám, protože je i tak dost sladká:)
Tip: Namísto smetany můžete použít mléko, ale potom přidejte i nějaký tuk (máslo, olej). V poměre 200ml mléka a 50ml oleje nebo másla.
Dobrou chuť!