Celerové karbanátky jsou moje velmi oblíbená pochutina, ale i jako hlavní jídlo. Bohužel tuto mojí zálibu v nich nesdílí zbytek domácnosti 🙂 Takže je nedělám až tak často. Protože co bych pro ty svoje chlapce neudělala že 🙂 Ale většinou, když už je dělám, tak jich udělám více a polovinu si zamrazím a vytahuji v čase nouze, kdy nestíhám a nebo jednoduše, když na ně mám chuť. Já jsem milovník kořenové zeleniny, takže mi chuť celeru vůbec nevadí. Někdy si do nich přidám i mrkev nebo petržel. To většinou, když nemám dost celeru. Pokud jste milovník celeru jako já, tak je určitě vyzkoušejte. Nejsou vůbec mastné, protože jsou pečené v troubě a zároveň nejsou vůbec suché, ale vláčné.
Já mám ráda, když si je jen tak namáčím do nějakého dobrého jogurtového dipu, například česnekového s bylinkami. A nebo potom na oběd klasika se šťouchanými brambory:)
Suroviny
- 500 g nastrouhaného celeru
- 100 g tvrdého sýru (Eidam, gouda, ementál..)
- 100 g žervé nebo lučiny
- 3 ks vejce
- 1 ks šalotky
- 1 hrst bylinek bazalka a oregano
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- 3 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička mleté kurkumy
- sůl, pepř podle chuti
Postup
- Připravte si plech, vyložte jej papírem na pečení a troubu si zapněte na 180°C.
- Celer si oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte( někdy ho strouhám i na hrubém). Tvrdý sýr si též nastrouhejte, jen na hrubé straně struhadla.
- Celer i sýr dejte do větší mísy a přidejte ostatní suroviny. Přidejte vejce, žervé nebo lučinu, nasekané bylinky, ovesné vločky, celozrnnou špaldovou mouku, na jemno nakrájenou šalotku, kurkumu, sůl, pepř.
- Vše spolu pořádně promíchejte. Já to nejraději dělám rukou, ale jelikož je zde kurkuma, tak počítejte s tím, že budete mít trochu žluté ruce. Ale dobrý tip na umytí, je trochu kyseliny citrónové, a jde to dolů krásně.
- Rukami tvarujte karbanátky a dávejte na plech vystlaný papírem na pečení.
- Dejte péct do trouby na 180°C a pečte cca 35-40 minut.
- Jak už jsem psala, karbanátky se dají jíst jako hlavní chod například s brambory a nějakým salátem, nebo jen tak s nějakým dobrým jogurtovým dipem.
Tento recept je skvělou volbou pro zdravou a chutnou večeři. Celer, který je hlavní surovinou, je plný vlákniny a živin, a spojení s kurkumou a sýrem dodává jedinečnou chuť a výraznou barvu. Tyto karbanátky se snadno připravují a lze je kombinovat na mnoho způsobů 🙂