Je to pár let zpátky (konkrétně 5), co mi zjistili onemocnění štítné žlázy. A doporučení, že jestli můj jídelníček neobsahuje ryby, tak by určitě obsahovat měl. A to minimálně jednou týdně a nejlépe dvakrát týdně. No a tak začalo moje objevování a zkoušení nových receptů, protože jíst dvakrát týdně jen pečenou rybu se mi úplně nechtělo. A toto lososové kari patří k těm nejoblíbenějším. Mám ráda krémová jídla a mám ráda lososa. Takže pokud vás už omrzely pečené ryby a máte chuť vyzkoušet něco jiného, tak doporučuji:)
Suroviny
2 PORCE
- 200g filet z lososa
- 1 menší cuketka
- 100g mražený hrášek (může být i čerstvý)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 200ml zeleninového vývaru
- 200ml kokosového mléka
- 1 lžička miso pasty (Mugi)
- sůl
- jarní cibulka na ozdobu
Postup
- Vězměte si hlubší pánev, dejte ji na plotnu a rozpalte s 2 lžícemi olivového oleje. Přidejte cibulku a česnek a zlehka orestujte.
- Přidejte kari koření, kurkumu, kmín, promíchejte a hned přisypte cuketu, kterou jste si nakrájeli na malé kostičky a hrášek. Nechte trochu zarestovat a zalijte zeleninovým vývarem a hustým kokosovým mlékem. Promíchejte a vařte cca 10 minut. Omáčka vám trochu zhoustne.
- No a nakonec si nakrájejte lososa na kostičky, mohou být větší a přidejte do omáčky. Nechte povařit cca 5 minut. Stáhněte z plotny a přidejte miso pastu (ta se nesmí vařit, ztratila by svoje živiny). A až po přidání miso pasty popřípadě dosolte. Miso pasta už slaná je:)
- Já podávám s rýží, nejraději k tomu máme jasmínovou.
Dobrou chuť!