Všude na internetu teď vidím dýňový chleba ve tvaru dýně a moc se mi to líbí, jen se mi moc nechtělo péct chleba, tak jsem se rozhodla, že zkusím houstičky. A byl to výborný nápad. Použila jsem svoje klasické těsto na housky, ale přidala jsem dýňové pyré a ubrala vody. Vyšli moc dobře. Jsou nadýchané, zároveň dost vláčné a dýně je v nich cítit tak akorát. Mám z toho receptu velkou radost a můj tříletý syn je pojmenoval jako BABY PUMPKIN 🙂
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 100g dýňové pyré (200 g dýně)
- 170g vody
- 50g oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 25 g čerstvého droždí
Postup
Dýni (já použila hokaido, ale máslová je také v pořádku) si vydlabejte a nakrájejte na měsíčky a nechte cca 20 minut péct na 200°C do změknutí. Nechte vychladnout a rozmixujte ji na pyré, já jsem přidala trošičku vody aby bylo pyré hladké a jemné.
Rozdělejte si kvásek. Do misky dejte trošku vody, přidejte lžičku cukru, droždí a lžičku mouky. Rozmíchejte a nechte 15 minut kynout.
Mezitím si do velké mísy dejte mouku, sůl, olej, dýňové pyré, zbytek vody a nakonec náš kvásek. Zpracujte na hladké nelepivé těsto a dejte kynout cca 30-45 minut dokud nezdvojnásobí objem. Já používám kuchyňský robot, takže nechávám hníst cca 7 minut.
Vykynuté těsto dejte na vál, rozdělte na 10 stejných kusů a z každého uválejte kuličku. Můžete si těsto odvážit na váze abyste měli všechny stejně velké. Vezměte si potravinářský motouz a ustřihněte si 3 stejně dlouhé šňůrky a rozprostřete je do kříže, položte kuličku těsta a křížem svažte. !!Pozor, neutahujte. Těsto ještě dost nakyne!! Hotové mini dýně dejte na plech s pečícím papírem a dejte péct na 10-12 minut na 180°C.