Quiche s indickou okurkou, batáty a kadeřávkem

Kamarádka mi donesla indickou okurku a já jsem popravdě věděla jak vypadá, ale ještě jsem s ní nepracovala. Dočetla jsem se, že se dá vlastně použít stejně jako cuketa. Tak mě hned napadlo ji dát do polévky a z druhé poloviny jsem udělala quiche. Přidala jsem batáty a kadeřávek a myslím, že jsem zvolila dobrou kombinaci. Tedy aspoň pro mě. Já mám batáty a kadeřávek strašně ráda.

Quiche je francouzský slaný koláč. Já vám sem sice dávám recept s batáty, okurkou a kadeřávkem, ale můžete například použít, cukety, špenát, cibuli atd. Kombinace si můžete zvolit podle vlastní chuti. Já mám quiche moc ráda, je to skvělé, pokud chcete teplou večeři, dáte k tomu nějaký fajnový zeleninový salát a máte výbornou večeři.

Suroviny

Těsto
  • 250g hladká mouka
  • 130g máslo na kostky
  • 20ml ledové vody
  • špatka soli
Náplň
  • 300g indické okurky
  • 200g batáty
  • 1 hrst kadeřávku
  • 200ml smetana 31-33%
  • 250g mozzarella
  • 4ks vejce
  • hrst bazalky
  • sůl, pepř,
  • 3 stroužky česneku
  • máslo a strouhanka na vymazání formy

Postup

Těsto

Jako první si udělejte těsto, protože bude 2 hodiny odpočívat v lednici. Do mísy si nasypte mouku, přidejte špetku soli a nakrájené lehce povolené máslo. Začnete prstamai zpracovávat, až vám vzniknou takové vločky a hrudky. Přidejte ledovou vodu a zpracovávejte těsto až dokud vám nevznikne hladká koule. Tu potom zabalte do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny odpočívat do lednice

Náplň

Na náplň si připravte všechnu zeleninu. Kadeřávek si nakrájejte, nebo natrhejte a nepoužívejte tvrdé stonky, jen listy. Omyjte a nechte okapat. Indickou okurku si oloupejte, zbavte vnitřku se semínky a nakrájejte na malé kostičky. Vše spolu promíchejte ať je to hezky barevné. Přimíchejte ještě natrhanou bazalku. Do menší misky si dejte vejce a rozšlehejte. Přilijte smetanu a ochuťte. Ochutíte česnekem, solí a pepřem.

Zapněte si troubu na 180°C, aby se vám stihla vyhřát. Z lednice si vyndejte těsto. Připravte si formu na koláče (jde to i v dortové formě). A vymažte máslem a vysypte troškou strouhanky. Těsto si vyndejte z fólie a nejlépe na pečícím papíře si jej vyválejte na velikost vaší formy. Na pečícím papíře proto, že se vám to bude dobře přenášet do formy. Když máte těsto vyválené, tak ho přeneste do formy a zarovnejte kraje. Teď těsto na dně propíchejte vidličkou. (Někdo nechává těsto předpéct, ale já to nedělám). Takže teď si nasypte zeleninu s bazalkou, kterou máte nachystanou a nakrájenou na těsto a zalijte směsí smetany a vajíček. Trošku s formou zatřeste ze strany na stranu ať máte náplň rovnoměrně a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C na 20 minut. Po dvaceti minutách formu vytáhněte a navrch natrhejte mozzarellu. A můžete vrátit zpátky do trouby péct na dalších 20 minut. Pokud by se vám zdálo, že je mozzarella už moc tmavá, stačí přikrýt alobalem a můžete péct dál.

Já mám quiche nejraději s nějakým salátem ze zelených listů a ještě teplý. Ale poznám i lidi, kteří ho jedí studený na svačinu 🙂 Každý jak má nejraději.

Dobrou chuť!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*