Mrkvový dort s mátovým krémem

Je tolik receptů na tento mrkvový dort. Můj recept jsem si ladila několik let. Vyzkoušela jsem spoustu druhů mouky, různé konzistence a nakonec mi nejvic chutná a vyhovuje tento. Je vláčný, ale ne těžký a hutný. Je nadýchaný a do krému přidávám domácí mátový sirup, který dort osvěží a navrch ořechy v karamelu. Špaldovou celozrnnou mouku používám proto, že má sama o sobě dost oříškovou chuť, tak se mi v té kombinaci s vlašskými ořechy hodí nejvíc. No a máta v krému? Naprostá lahoda. To byla jednou taková náhoda. Došel mi veškerý práškový cukr, neměla jsem med a cukr krystal se mi tam dávat nechtělo. A v lednici už jsem měla jen domácí mátový sirup. Tak jsem to zkusila a už jej dělám jedině s ním. No  a vrch zdobím směsí ořechů v karamelu. Na tomto dortu se mi líbí to, že vypadá rustikálně a slavnostně, zároveň je strašně jednoduchý a rychlý. Takže pokud si nelibujete v pečení nějakých složitých a zdobených dortů a chcete někomu udělat radost, tak toto je perfektní varianta 🙂

Suroviny

Korpus
  • 280g špaldové celozrnné mouky
  • 150g vlašských ořechů
  • 240ml oleje
  • 4 vejce
  • 250g třtinového cukru
  • 450g mrkve nastrouhané najemno
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky sódy bikarbóny
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Krém
  • 250g lučiny
  • 250g tvarohu v alobalu
  • 400g zakysané smetany
  • 5 polévkových lžic mátového sirupu (nebo hrst čerstvé máty)
  • 3 lžíce práškového cukru
Ořechy v karamelu
  • 100g mix ořechů (lískové, kešu, vlašské, mandle..)
  • 50g cukru krupice
  • 1lžíce olivového oleje

Postup

Korpus

Je dobré, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Na začátku si zapněte troubu na 180°C, aby se vám stihla vyhřát. Nachystejte si dvě dortové formy o průměru 24cm a dejte do nich pečící papír a to jen na dno. Boky nemusíte vymazávat.

Do mísy dejte vejce, cukr a šlehejte cca 7-8 minut. Vznikne vám taková hustá pěna a hlavně se zvětší objem. Po tom, co máte vyšlehané vejce, postupně přilévejte olej a vanilkový extrakt. Vedle v míse si smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, skořici, prášek do pečiva, sodu bikarbonu,  špetku soli a vlašské ořechy, které já melu najemno, protože nemám ráda, když do vlašských ořechů zakousnu. A celou tu sypkou směs vmíchejte do vaječné pěny. Nakonec vmíchejte jemně nastrouhanou mrkev. Těsto rozdělte do připravených forem a dejte péct do trouby na cca 20 minut. Zkoušejte vpichem špejlí doprostřed těsta, musí být suchá. Po upečení nechte vychladnout.

Krém

Krém je naprosto jednoduchý. Lučinu, tvaroh a smetanu spolu promíchejte. Já to prošlehávám ručním šlehačem. Nakonec promíchejte se sirupem (pokud nemáte sirup, tak najemno nasekejte mátu) a cukrem.

Krém budete rovnou mazat na vychladlý korpus. Máte dva korpusy a každý rozkrojte na půl. A začněte promazávat a vrstvit jednotlivé pláty. Nakonec namažte větší vrstvu na vrch a trochu namažte i kraje, které zahlaďte. Vrch můžete trochu načechrat nožem, aby vám vznikly takové vrcholky.

Ořechy v karamelu

Vrch dortu ozdobíme ořechy v karamelu. Ořechy si dejte do malého hrnce a zalijte vodou aby byly ponořené. Nechte vařit 5 minut. Sceďte a osušte ubrouskem, dejte do misky a smíchejte s cukrem. Na pánev si dejte lžíci oleje a rozehřejte. Přidejte ořechy s cukrem a míchejte. Cukr začne karamelizovat. Když se cukr rozpustí a bude mít jantarovou (lehce hnědou barvu), tak stáhněte z plotny a dejte na plech s pečícím papírem vychladit.

Na závěr dort ozdobte ořechy v karamelu a čerstvou mátou.

Dobrou chuť!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*