Ořechová granola s jahodami

Každý měsíc, někdy i dvakrát do měsíce, si dělám do zásoby granolu. Dávám si jí do jogurtu s ovocem na svačinu, nebo když mám chuť na něco sladkého a chci si dát něco zdravějšího. A nebo si granolu sypu na ranní ovesnou kaši. Mám tam ráda ten křupavý element. Moje děti ji mají rádi s teplým mlékem a vlastně jim vzniká taková řidší kašička. Jednoducho granola u nás nesmí nikdy chybět. A tuto si dělám v podstatě stále, někdy ještě přidám nasekanou čokoládu, ale ořechy a lyofilizované ovoce nesmí chybět. Jako dítě jsem neměla ráda ty kupované směsi musli, protože kdykoli byla nějaká směs se sušeným ovocem, tak tam byla hromada rozinek a to já nesnášela. Takže jsem to z toho vždy vybírala a vyhazovala. Teď už se dá sehnat spousta moc dobrých a kvalitních směsí a granol, které neobsahují jen vločky, cukr a rozinky. Asi nejznámější a moje nejoblíbenější jsou MIXIT.CZ , tam si můžete dokonce namixovat vlastní směs a sestavit si to podle svojich chutí. A právě u nich najdete i skvělé a výborné sušené ovoce mrazem, které já tu používám 🙂

Suroviny

  • 250g ovesných jemných vloček
  • 150g celozrnných vloček
  • 40g slunečnicových semínek
  • 1 lžíce chia semínek
  • 50g mandlí
  • 50g kešu ořechů
  • 50g lískových ořechů
  • 30g arašídového másla
  • 3 lžíce čekankového sirupu / med
  • 100g kokosového oleje
  • 30g lyofilizovaných jahod
  • špetka soli

Postup

  1. Jako první si zapněte troubu na 180°C . Připravte si všechny suroviny. Já například mám ráda, když si ořechy trochu rozdrtím na menší kusy. Nemelu je najemno, ale jen je trochu pobouchám válečkem.
  2. Vezměte si větší mísu, do ní si odvažte a nasypte ovesné vločky, celozrnné vločky. Přidejte všechny ořechy a slunečnicová semínka. Chia semínka a jahody dejte až úplně nakonec do upečené a vychladlé granoly.
  3. V menší misce si rozmíchejte kokosový olej s arašídovým máslem a čekankovým sirupem. Samozřejmě můžete použít jakékoli jiné sladidlo. Já používám ještě med, když nemám čekankový sirup.
  4. Tuto tekutou směs nalijte na směs vloček a ořechů a pořádně promíchejte, aby se to perfektně spojilo. Já to nejraději dělám rukama stejně jako drobenku.
  5. Když máte smíchané, tak směs rozprostřete na plech s pečícím papírem. Toto množství by vám mělo vyjít na dva plechy, tak aby se vám dobře propekla. Je lepší nemít hromadu směsi na plechu, ale aby byla granola pěkně rozprostřená.
  6. Dejte péct na cca 15-20 minut. Nesmíte ji spálit, několikrát během pečení ji promíchejte a zkontrolujte zda se nepálí. Po tom co je upečená ji nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí bude krásně křupavá.
  7. A teď teprve přisypte lyofilizované jahody a chia semínka. A pokud chcete a máte rádi, tak doporučuji i hořkou čokoládu. No a je hotovo. Granolu uchovávejte v uzavřené nádobě, aby vám jahody nezvlhly 🙂

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*