Každý měsíc, někdy i dvakrát do měsíce, si dělám do zásoby granolu. Dávám si jí do jogurtu s ovocem na svačinu, nebo když mám chuť na něco sladkého a chci si dát něco zdravějšího. A nebo si granolu sypu na ranní ovesnou kaši. Mám tam ráda ten křupavý element. Moje děti ji mají rádi s teplým mlékem a vlastně jim vzniká taková řidší kašička. Jednoducho granola u nás nesmí nikdy chybět. A tuto si dělám v podstatě stále, někdy ještě přidám nasekanou čokoládu, ale ořechy a lyofilizované ovoce nesmí chybět. Jako dítě jsem neměla ráda ty kupované směsi musli, protože kdykoli byla nějaká směs se sušeným ovocem, tak tam byla hromada rozinek a to já nesnášela. Takže jsem to z toho vždy vybírala a vyhazovala. Teď už se dá sehnat spousta moc dobrých a kvalitních směsí a granol, které neobsahují jen vločky, cukr a rozinky. Asi nejznámější a moje nejoblíbenější jsou MIXIT.CZ , tam si můžete dokonce namixovat vlastní směs a sestavit si to podle svojich chutí. A právě u nich najdete i skvělé a výborné sušené ovoce mrazem, které já tu používám 🙂
Suroviny
- 250g ovesných jemných vloček
- 150g celozrnných vloček
- 40g slunečnicových semínek
- 1 lžíce chia semínek
- 50g mandlí
- 50g kešu ořechů
- 50g lískových ořechů
- 30g arašídového másla
- 3 lžíce čekankového sirupu / med
- 100g kokosového oleje
- 30g lyofilizovaných jahod
- špetka soli
Postup
- Jako první si zapněte troubu na 180°C . Připravte si všechny suroviny. Já například mám ráda, když si ořechy trochu rozdrtím na menší kusy. Nemelu je najemno, ale jen je trochu pobouchám válečkem.
- Vezměte si větší mísu, do ní si odvažte a nasypte ovesné vločky, celozrnné vločky. Přidejte všechny ořechy a slunečnicová semínka. Chia semínka a jahody dejte až úplně nakonec do upečené a vychladlé granoly.
- V menší misce si rozmíchejte kokosový olej s arašídovým máslem a čekankovým sirupem. Samozřejmě můžete použít jakékoli jiné sladidlo. Já používám ještě med, když nemám čekankový sirup.
- Tuto tekutou směs nalijte na směs vloček a ořechů a pořádně promíchejte, aby se to perfektně spojilo. Já to nejraději dělám rukama stejně jako drobenku.
- Když máte smíchané, tak směs rozprostřete na plech s pečícím papírem. Toto množství by vám mělo vyjít na dva plechy, tak aby se vám dobře propekla. Je lepší nemít hromadu směsi na plechu, ale aby byla granola pěkně rozprostřená.
- Dejte péct na cca 15-20 minut. Nesmíte ji spálit, několikrát během pečení ji promíchejte a zkontrolujte zda se nepálí. Po tom co je upečená ji nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí bude krásně křupavá.
- A teď teprve přisypte lyofilizované jahody a chia semínka. A pokud chcete a máte rádi, tak doporučuji i hořkou čokoládu. No a je hotovo. Granolu uchovávejte v uzavřené nádobě, aby vám jahody nezvlhly 🙂