Panna Cotta je Italský dezert a to konkrétně z oblasti Piemontu. Doslovný překlad je doslova “svařená smetana” a tak tomu i doopravdy je. Je to velmi jednoduchý dezert a přitom tak dobrý 🙂 Je to opravdu svařená smetana, s cukrem, vanilkou a želatinou. V Itálii jsem zkusila i s rumem, vínem marsala, kávou a i karamelem. Ale já mám nejraději variaci čistá vanilka a svěží ovocný přeliv a pokud možno i jemně nakyslý. Proto jsem tentokrát zvolila rebarboru, protože to je prostě naprosto úžasná záležitost:) Ale vy si omáčku můžete udělat jakoukoli dle vašich chutí a preferencí:)
Suroviny
PANNA COTTA
- 500 ml 33% smetany
- 1 vanilkový lusk
- 50 g cukru krupice
- 3 plátky želatiny
- borůvky/ovoce/jedlé květiny na ozdobu
OMÁČKA
- 200 g rebarbory
- 100 g kanadských borůvek
- 60 g cukr krupice
- 50 g vody
- 10 g kukuřičného škrobu
Postup
- Jako první si plátky želatiny namočte do studené vody. Vezměte si misku, dejte do ní studenou vodu a do ní plátky želatiny. Ona vám krásně nabobtná.
- Potom si připravte rendlík dejte do něj smetanu, cukr a semínka i s luskem. Zahřejte těsně pod bod varu. Ze smetany se bude kouřit, ale nebude se vařit. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout na nějakých 80°C.
- Želatinu pořádně vyždímejte a přidejte do smetany a metličkou promíchejte.
- Vezměte jemné sítko a přeceďte smetanu a nalijte ji do sklenic nebo do mističek, ve kterých chcete Panna Cottu servírovat. Nakonec dejte vychladit do lednice. Než budete dávat navrch omáčku, bude to trvat cca 3-4 hodiny.
- Omáčku si připravíte tak, že si do hrnce dáte rebarboru, cukr, škrob a necháte společně vařit cca 10- 15 minut. Potom stáhnete z plotny, přidáte borůvky a rozmixujete tyčovým mixérem. Můžete úplně do hladka, nebo nemusíte a budete mít malé kousky ovoce 🙂
- Panna Cottu vyndejte z lednice, nalijte vychladlou omáčku, ozdobte ovocem a třeba jedlými květinami (moje oblíbená ozdoba) a dejte znovu chladit do lednice na pár hodin. Já ji většinou dělám na večer, takže se mi chladí přes noc 🙂
Dobrou chuť!