Švestkové knedlíky s mákem z dýňového těsta

Tento recept byl zpočátku jen takový nápad, a po ochutnání jsem si řekla, že to byl ale geniální nápad 🙂 Každý rok, když je úroda dýně hokaido, tak dělám dýňové gnocchi a máme to moc rádi k různým omáčkám nebo masu. A většinou si jich udělám tolik, abych je mohla i zamrazit a vychutnat si je i v zimě. No a letos mě napadlo, když jsem se dívala na ty dýně, které jsem dostala darem, že bych mohla vymyslet nějakou variantu na sladko. A jelikož jsem měla po ruce zbytek švestek, tak mě napadlo, že bych zkusila udělat švestkové knedlíky. A byl to moc dobrý nápad. Výborně se to k sobě hodí, je to jemné těsto a moje děti se teda olizovali až za ušima 🙂 Mladší syn měl mák i na čele. Takže se s vámi ráda podělím o recept a budu moc ráda, když ho vyzkoušíte 🙂

Suroviny

  • 450 g dýně hokaido ( konkrétně už udělaného pyré)
  • 150 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 150 g dětské krupičky
  • 450 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • cca 15-20 švestek
  • na podávání mák, cukr, máslo

Postup

Jako první si uvaříme do měkka dýni a rozmixujeme ji tyčovým mixérem na hladké pyré. Dýni neloupeme a vaříme i mixujeme se slupkou. Pyré necháme úplně vychladnout.

Když máme vychladlé pyré, tak přidáme tvaroh, vejce, špetku soli a pořádně promícháme. Teď přidáme krupičku a mouku a zpracujeme na lehce lepivé těsto. Než začneme dělat knedlíky, tak si dáme vařit velký hrnec s vodou, aby sme je hned mohli dát do vroucí vody vařit.

Za asistence traktoru:)

Pomoučníme si pracovní desku a uždibujeme z těsta takové množstí aby sme do něj zabalili celou švestku. Švestky sme si před tím vypeckovali. Těsto vytvarujeme do placky, zabalíme do ní švestku a vytvarujeme kulatý knedlík. Dáváme si pozor aby nikde nebyla dírka.

Teď můžeme knedlíky postupně dát do vroucí vody a vaříme podle velikosti cca 15-20 minut. Knedlíky vyndáme z vroucí vody a můžeme je servírovat. Dáme si knedlíky na talíř (můžeme je i rozkrojit) posypeme namletým mákem, cukrem a zalijeme rozehřátým máslem. Mňám, a teď už si jen vychutnáváme:)

Tip: Mám pro vás takový malý tip. Když se vám nebude chtít dělat z celého těsta plněné knedlíky, tak si z části těsta udělejte malé gnocchi. Já jsem udělala 12 knedlíků plněných a ze zbylého těsta jsem udělala malé gnocchi a podávala jsem je s rozvařenými švestkami se skořicí, s mákem a cukrem. A nebo si můžete udělat jinou ovocnou omáčku k tomu 🙂

Dobrou chuť!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*