Tento recept byl zpočátku jen takový nápad, a po ochutnání jsem si řekla, že to byl ale geniální nápad 🙂 Každý rok, když je úroda dýně hokaido, tak dělám dýňové gnocchi a máme to moc rádi k různým omáčkám nebo masu. A většinou si jich udělám tolik, abych je mohla i zamrazit a vychutnat si je i v zimě. No a letos mě napadlo, když jsem se dívala na ty dýně, které jsem dostala darem, že bych mohla vymyslet nějakou variantu na sladko. A jelikož jsem měla po ruce zbytek švestek, tak mě napadlo, že bych zkusila udělat švestkové knedlíky. A byl to moc dobrý nápad. Výborně se to k sobě hodí, je to jemné těsto a moje děti se teda olizovali až za ušima 🙂 Mladší syn měl mák i na čele. Takže se s vámi ráda podělím o recept a budu moc ráda, když ho vyzkoušíte 🙂
Suroviny
- 450 g dýně hokaido ( konkrétně už udělaného pyré)
- 150 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 150 g dětské krupičky
- 450 g hladké špaldové mouky
- špetka soli
- cca 15-20 švestek
- na podávání mák, cukr, máslo
Postup
Jako první si uvaříme do měkka dýni a rozmixujeme ji tyčovým mixérem na hladké pyré. Dýni neloupeme a vaříme i mixujeme se slupkou. Pyré necháme úplně vychladnout.
Když máme vychladlé pyré, tak přidáme tvaroh, vejce, špetku soli a pořádně promícháme. Teď přidáme krupičku a mouku a zpracujeme na lehce lepivé těsto. Než začneme dělat knedlíky, tak si dáme vařit velký hrnec s vodou, aby sme je hned mohli dát do vroucí vody vařit.
Pomoučníme si pracovní desku a uždibujeme z těsta takové množstí aby sme do něj zabalili celou švestku. Švestky sme si před tím vypeckovali. Těsto vytvarujeme do placky, zabalíme do ní švestku a vytvarujeme kulatý knedlík. Dáváme si pozor aby nikde nebyla dírka.
Teď můžeme knedlíky postupně dát do vroucí vody a vaříme podle velikosti cca 15-20 minut. Knedlíky vyndáme z vroucí vody a můžeme je servírovat. Dáme si knedlíky na talíř (můžeme je i rozkrojit) posypeme namletým mákem, cukrem a zalijeme rozehřátým máslem. Mňám, a teď už si jen vychutnáváme:)
Tip: Mám pro vás takový malý tip. Když se vám nebude chtít dělat z celého těsta plněné knedlíky, tak si z části těsta udělejte malé gnocchi. Já jsem udělala 12 knedlíků plněných a ze zbylého těsta jsem udělala malé gnocchi a podávala jsem je s rozvařenými švestkami se skořicí, s mákem a cukrem. A nebo si můžete udělat jinou ovocnou omáčku k tomu 🙂
Dobrou chuť!