Jako dítě jsem vyrůstala na pomazánkách a dodnes je mám moc ráda. Přijde mi to jako výborná možnost smíchat spoustu dobrých a často i výživných surovin dohromady a pokud zvolíte opravdu dobře a umíte je dochutit, tak je to opravdu výborná věc. Bohužel manžel a mé děti nesdílejí mojí oblibu a pomazánky vůbec nechtějí. Dokonce ani máslo na chleba ne. Takže jediné co mi u nich projde je čokoládová domácí pomazánka 🙂 No ale já se jich nevzdávám a naučila jsem se je dělat v menších dávkách a nebo se vždy najde v okolí nějaký vděčný strávník. No a jelikož se nám blíží Silvestr a letošní Silvestr bude celá republika zavřená doma (vadí mi to je z toho důvodu, že nemůžeme za rodinou na Slovensko), tak tady mám pár tipů a receptů na domácí pomazánky, které nejen že dobře chutnají, ale i dobře vypadají. A k ním se nejvíce hodí domácí veka na kterou mám také recept a najdete ho zde pod tímto odkazem: DOMÁCÍ VEKA
Vajíčková pomazánka nadýchaná
Suroviny
- Vejce
- Lučina
- Zakysaná smetana
- Hořčice plnotučná
- jarní cibulka /pórek
- sůl, pepř
Postup
Vejce si dejte uvařit na 6 minut na tvrdo. Oloupané je dejte do hlubší misky, přidejte lučinu, smetanu, hořčici a jarní cibulku (pórek) najemno nakrájenou. Vezměte si mixér, nejlépe šlehač a šlehejte na plný výkon tak dlouho, dokud není vše rozmixované do hladka. Pomazánka je potom jemná a nadýchaná bez velkých kousků. No a nakonec dochuťte podle svého solí a pepřem.
Pomazánka z červené řepy
Suroviny
- Červená řepa
- Lučina
- 100g. Sýr eidam
- česnek
- vlašské ořechy
- sůl, pepř
Postup
Pokud máte čerstvou řepu, tak doporučuji si jí den předem uvařit. Ale já jsem si mimo sezónu zvykla kupovat předvařenou řepu ve vakuovém obale (Lidl, Kaufland). Uvařenou řepu si nastrouháme najemno na struhadle, přidáme lučinu, nastrouhaný sýr také najemno nastrouhaný. Nakonec přidáme nakrájené ořechy, česnek, sůl a pepř. Pořádně vše spolu vymícháme a dáme vychladit do lednice.
Mrkvová pomazánka s tvarohem
Suroviny
- Mrkev
- Jablka
- Tvaroh
- Cibulka
- Zakysaná smetana
- Sůl, pepř
Postup
Mrkev si očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. Stejně tak jablko, očištěte od slupky, vykrojíme jádřinec a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte tvaroh, cibulku najemno nakrájenou, smetanu. Vše spolu pořádně vymíchejte, můžete použít i šlehač. A nakonec dochuťte solí a pepřem.