Cizrna nebo také římský hrách. Já jsem cizrnu začala konzumovat, když jsem byla podruhé těhotná. Jednak mi chutnala do salátů a taky mě zaujala jako výživná potravina. Pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu.Cizrna obsahuje vysoce kvalitní tuky, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev. A v těhotenství hlavně proto, že je cizrna bohatá na kyselinu listovou. Jednoducho jedna taková super potravina. Cizrnové kari, jsem ale objevila až když jsem se začala trošku více zajímat o zdravou stravu, a chtěla jsem zařadit více luštěnin do jídelníčku. Zkoušela jsem nějaké recepty, ale nakonec jsem si to upravila po svém a přidala i červenou čočku a jelikož všude byla hromada koriandru, tak jsem i ten nahradila jinou bylinkou.
Suroviny
- 400 g plechovka nebo sklenice cizrny (kupuji v Lidlu ve skle)
- 400 g plechovka krájených loupaných rajčat
- 200 ml kokosového mléka (já používám light)
- 100 g červené čočky
- 250 ml vody nebo zeleninový vývar
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 kávová lžička kurkumy
- 1 kávocá lžička koření garam masala (pokud nemáte, nebo neseženete, nahradit můžete kari kořením)
- 1 lžička mletého kmínu
- hrst čerstvé bazalky
- sůl, pepř
- Jasmínová rýže jako příloha
Postup
Vezmeme si středně velký hrnec a na olivovém oleji si dozlatova osmažíme na jemno nakrajenou cibulku. Když nám cibulka zesklovatí, přidáme koření garam masala, kurkumu a prolisovaný stroužek česneku. Chvilku opražíme (cca 5 minut) a můžeme přidat celou plechovku krájených loupaných rajčat. Rajčata necháme na mírném ohni přibližně 10 minut provařit. Po deseti minutách přidáme vroucí vodu nebo pokud máme, tak zeleninový výar. V zápětí přidáme červenou čočku, kterou jsme si propláchly ve studené vodě a znovu pod pokličkou necháme 10 minut vařit na mírném ohni.
Po dalších deseti minutách přidáme kmín, bazalku, dochutíme pepřema a solí a poromícháme. Teď přilijele kokosové mléko a můžeme přisypat cizrnu, kterou jsme si pořádně propláchly od nálevu a zcedili. Necháme už jenom chvilku provařit a můžeme ještě podle potřeby dochutit solí.
No a je hotovo. Cizrnové kari je krásně krémové a chuté, červená čočka nám jej krásně zahustila. Tím, že máme cizrnu z plechovky už uvařenou a červená čočka se vaří velmi krátce, tak je to rychlý a chutný recept. a jako bonus výživný. Cizrnové kari mám nejradši s jasmínovou rýží, ale asi bych si k tomu dokázala představit i kus kus.
Doufám,že se vám recept líbí a přeji dobrou chuť!
Na tenhle recept jsem se těšila a byla zvědavá, jak to dopadne. A výsledek je, že tohle je asi první recept na zdravé jídlo, který mi chutná! 🤗 Takže díky za něj. 🙂
Jeee, tak to jsem strašně moc ráda O:) a já doufám, že to není poslední recept, který ti bude chutnat 😉
Tak toto musím skúsiť hneď zajtra. Cizrne som ešte na chuť neprišla, ale viem, že to chce len ten správny recept, pretože strukoviny mám veľmi rada. Akurát, kde kupuješ to masala korenie (a dá sa niečím nahradiť)?
❤️
Já to koření mám radši než klasické kari, ale mužeš ho právě nahradit kari:) Jinak já si kupuji koření od Antonína nebo od Davídka O:) ale seženeš ho určitě v tescu nebo potom ho často vidím v obchodech se zdravou výživou od firmy Sonenntor:) Doufám, že ti bude chutnat, protože já jsem si cizrnu díky tomuhle jídlu oblíbila 🙂
Děkuji mnohokrát za recept, který po uvaření předčil mé očekávání. Nikdy jsem něco takového nevařil a je to úžasné. Děkuji Vám.