
Miluji to období, kdy na zahradách dozrávají plodiny od jara až po podzim. A právě teď se ke mě dostávají cukety. Cuketu dělám doma snad na sto způsobů, ale jeden dělám nejčastěji a mám ho asi i nejradši. A to jsu právě cuketové placky. Poprvé jsem je začla dělat krátce po mé svatbě, když jsem ještě bydlela na Slovensku. Komukoli jsem je udělala, tak se hned ptal na recept. Je to velmi jednoduchý recept, ale jak se říká, tak v jednoduchosti je krása a v tomto případě výborná chuť.
Suroviny
- 1 velká cuketa
- 2 vejce
- 2 hrsti ovesných vloček (je jedno jaké, já ráda používám jemné ovesné vločky z Lidlu)
- 100 g špaldové mouky
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvé bazalky
- sůl, pepř (podle chuti)
Postup
Cuketu oloupeme (tmavě zelenou neloupat, jen svetlou). Zbavíme jí jádřince a na hrubém struhadle nastrouháme. Nastrouhanou cuketu osolíme, přidáme ovesné vločky, zamícháme a necháme cca 15 minut odpočinout. Cuketa pustí vodu a ovesné vločky tu vodu absorbují a budou vláčné. Po 15ti minutách přidáme vejce, česnek, pepř, najemnou nasekanou bazalku. Smícháme a nakonec přidáme špaldovou mouku. Množství mouky se může lišit. Mělo by to mít konzistenci jako na bramboráky.

No a teď záleží jestli chceme placky „zdravěji“ nebo je nám to jedno. Pokud chceme bez tuku, tak si předehřejeme troubu na 180° horkovzduch a připravíme si plech s pečícím papírem. Na pečící papír lžíci uděláme placky. Pečeme cca 20 minut do zlatova a musí jít placky dobře oddělit od papíru, Nesmí být mazlavé.
Další možnost je na pánvi jako klasický bramborák. Já to ráda dělám na trošce kokosového oleje na palačinkové nepřilnavé pánvi. A znovu: lžící si vytvoříme na rozehřáte pánvi placky a opékáme do zlatova. Já opékám na mírnější teplotě aby se nespálily a byly vevnitř propečené.
U nás placky dělám buď jen tak samotné, nebo jako přílohu k nějaké masové směsi s omáčkou ????
Dobrou chuť!