Dýňové vafle a avokádová nutela

Tento recept na dýňové vafle vznikl jedno ráno, když mi zbylo dýňové pyré z knedlíků a nechtělo se mi ho dávat do mrazáku. Tak jsem přemýšlea co z toho rychlého udělat a do toho mi můj tříletý syn říká, že by chtěl lívance na snídani. Tak jsem si řekla, že to je dobrý nápad a uděláme z toho vafličky. No a protože můj syn miluje vše na čem je čokoláda a já úplně nechci aby se ládoval čokoládou ve velkém, tak jsem jim k tomu udělala avokádovu nutelu a sama jsem byla překvapená, jak moc mu to chutná. Jedl jí potom sámotnou z mističky. A to mě moc potěšilo, jelikož je to opravdu zdravá varianta:) A potom když jsem viděla, že se nám to povedlo, tak jsem se rozhodla s těmito vafličkami přihlásti do soutěže s rohlík.cz, který letos pořádal soutěž společně s foodblogroku.cz. Letošní soutěž byla na téma streetfood,a vafle jsou jednoznačně jedno ze sladných streetfoodových jídel. Takže tu se s vámi dělím o recept a budu ráda, když je vyzkoušíte.

Suroviny

Vafle
  • 200g pyré z máslové dýně
  • 3 vejce
  • 220g hladká špaldová mouka
  • 1 lžička soda bikarbona
  • 250 ml lískooříškové mléko
  • 1 lžička skořice
  • 50 ml kokosový olej
Avokádová nutela
  • 1 avokádo
  • 1 banán
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce lískooříškového mléka

Avokádová nutela je je strašně dobrá. Vlastně ani moc nejde poznat, že tam to avokádo je. Já jsem si trochu myslela, že mi to děti nebudou chtít jíst, ale mýlila jsem se. Jedí to po lžičkách. A když si vezmete, že tam není skoro žádný přidaný cukr oproti klasické nutele, tak jsem za to moc ráda. Určitě i vy si jí zamilujete. Postup je velmi velmi jednoduchý a hlavně rychlý. Šest surovin na nutelu dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. A to je vše. Já jsem přidala na zředění lískooříškové mléko, protože lískové oříšky k nutele patří a navíc můj mladší syn má alergii na mléko. Takže pokud ho nebudete mít tak můžete použít klasické. A nebo pokud vám nevadí hodně hustá konzistence, tak ho tam nemusíte přidávat vůbec. A ješte takový tip. Vychlazená z lednice chutná ještě lépe:)

Na vaflové těsto si jako první oddělíme žloutky od bílků. Žloutky si dáme do vélké mísy a jak první si vyšleháme sníh s bílů do sněhu. Ve té větší míse si v zápětí vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme dýňové pyré, rostlinné mléko (můžete přidat i kravské) , kokosový olej a zašleháme. Vmícháme přeosátou mouku, kterou jsme si smíchali se sodou bikarbonou a skořicí. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. A můžeme dávkovat do vaflovače tak jak jste zvyklí. Někdo má formy na vafle do trouby, takže se dopředu vyhřeje troubu na 180° a peče v troubě do zlatova. Zdobíme podle chuti 🙂

My máme rádi s jogurtem a ovocem, nebo jen s medema ořechy a děti nejvíc s čokoládou a v našem případě děláme tu avokádovou nutelu:)

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*