Káva, káva, káva! Jsem milovník kávy a nestydím se za to 🙂 Mám ráda její vůni, chuť a to, co je s pitím kávy spojené. Je to pro mě chvilka klidu, nebo jen příjemná chvilka o samotě či s blízkými 🙂 Je pravda, že co mám děti už to ne vždy je tak romantické, ale ráda ji mám stále. Jediný čas, kdy jsem nepila kávu, bylo přesně 9 měsíců, když jsem čekala prvního syna. Z ničeho nic, ze dne na den. Ráno mi manžel udělal espresso a po prvním doušku si říkám: “fuj, co mi to udělal” a nedopila jsem ji. Odpoledne jsem si udělala sama kávu a též jsem ji nemohla ani polknout. No a další dny jsem jí už nemohla ani cítit. Takže to byla moje jediná kávová pauza:)
Tento cheesecake je opravdu pro ty, co mají rádi chuť i vůni kávy. Je jí tam podle mě tak akorát a troufám si říct, ve velmi dobrém poměru. Doporučuji použít dobré espresso, nebo silnější filtrovanou 🙂
Suroviny
KORPUS
- 50g loupaných mandlí
- 100g ovesných vloček
- 30g třtinového cukru
- 30g kavá zrna v čokoládě / kupuji u VESELÁ VEVERKA
- 20g kokosového oleje
TĚSTO
- 500g tvarohu (vanička)
- 200g zakysané smetany
- 160g lučiny
- 1 vejce
- 130g cukr moučka
- 50ml silné kávy (espresso, filtr..)
- 1 lžíce hladké mouky
KÁVOVÝ KARAMEL
- 250g cukru krupice
- 100ml silné kávy
- 60g másla
- 200ml 33% smetany
- Kává zrna a kávová zrna v čokoládě na ozdobení
Postup
- Doporučuji suroviny mít pokojové teploty. Proto, aby se propekl tak jak má a nesrazil se vám. Zapněte si troubu na 160°C.
- Jako první si udělejte korpus. V sekáčku si rozmixujte jako první mandle, potom k nim přidejte ovesné vločky a mixujte najemno. Nakonec přidejte kávová zrna v čokoládě a též pomixujte. Do sypké směsi dejte roztopený kokosový olej. Já to dělám tak, že jej přidám k mandlím s vločkami a pomixuji. Vždy se to krásně spojí. Ale jde to i rukami 🙂
- Vezměte si formu o průměru 24cm a do spodu dejte pečící papír. Kraje nijak nevymazávejte. Na dno formy dejte vzniklou směs na korpus a lžící nebo rukami rozprostřete a utlačte. Kraje zůstávají volné.
- Vezměte si misku dejte do ní tvaroh, lučinu, zakysanou smetanu a cukr, promixujte tak, aby se vše spojilo. Potom přilijte kávu a znovu promixujte a nakonec přidejte vejce s hladkou moukou a znovu promixujte, dokud se vše nespojí a nebude hladké.
- Nalijte do formy na korpus a zbavte se bublin. To uděláte tak, že buď budete zespodu bouchat do formy, nebo pouštět z menší výšky formu na stůl. Uvidíte jak praskají bublinky.
- Dejte do vyhřáté trouby a pečte 1 hodinu.
- Mezitím si můžete udělat kávový karamel. Vezměte si hrnec s tlustým dnem a nasypte do něj cukr. Nechte jej rozpustit na karamel. Radši na menší teplotu, aby vám nepřihořel a nebyl hořký. Potom přidejte kávu, udělá se vám taková krusta a bude to vypadat, že se to nikdy nerozpustí, ale rozpustí. Nechte trochu probublat a míchejte. Po chvíli přidejte smetanu a stále míchejte do rozpuštění. Nechte pomalu vařit cca 5-10 minut, odpaří se voda a karamel zhoustne. Nakonec přidejte máslo a nechte jej rozpustit. Stáhněte z plotny a já v této fázi vezmu tyčový mixér a promixuji. Nakonec přes jemné sítko naliji do sklenice a nechte ho trochu vychladit, než jej nalijete na cheesecake. Zbytek můžete uchovat v lednici a používat na palačinky a nebo třeba jím dochutit kávu:)
- Po hodině co se cheesecake peče vypněte troubu. Cheesecake se bude uprostřed ještě trošku třást, to vůbec nevadí. Nechte jej v troubě s otevřenými dvířky ještě 30 minut. A až potom jej vyndejte a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí na vrch nalijte cca polovinu kávového karamelu aby byl na celém povrchu koláče a dejte nejlépe přes noc nebo aspoň na 4 hodiny chladit do lednice.
- Po vychlazení vezměte nůž a celý okraj koláče jím jakoby oddělte od formy, no a nakonec si jej dozdobte dle fantazie a chuti. Já použila kávová zrna, zrna v čokoládě a jedlé květy:)
Dobrou chuť!