Trhací chléb s česnekem, sýrem a bylinkami

Trhací chléb s vůní a chutí česneku a bylinek. U nás doma velmi oblíbená věc, já bych ho mohla jíst stále, ale zase taková fit verze to není 🙂 Je naprosto perfektní v létě na grilovačku ke grilovanému masu nebo grilovanému sýru. Každý si utrhne ten svůj kousek voňavého a chutného chleba. Já ho mám ještě moc ráda se Shakshukou (je to Izraelský zeleninový pokrm s vejci). Navíc jsem ho zvykla ještě vylepšovat o nějaké zeleninové pyré. Nejenže má potom skvělou barvu (řepa, dýně, mrkev), ale je i o něco vláčnější. A pozor, chléb je docela návykový 🙂 Však se přesvědčte sami a vyzkoušejte jej.

Suroviny

FORMA CHLEBÍČKOVÁ 22 x 13 cm

Těsto

  • 250ml vlažné vody
  • 21g čerstvého droždí
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • 250g hladké mouky
  • 120g žitné chlebové mouky
  • 1/2 lžičky cukru krupice
  • 1 lžička soli

Tip : Pokud chcete těsto ozvláštnit, tak můžete použít řepové pyré, nebo dýňové pyré a nebo třeba mrkvové pyré. Potom v receptu uberte vody na 180ml a přidejte 100g zeleninového pyré.

Náplň 1

  • 60g másla
  • 5 strožků česneku
  • 1 hrst bylinek (bazalka, petrželka, tymián, rozmarýn…)
  • 100g strouhaného sýru (mozzarella, grana padano…)
  • 1 lžička bylinkové soli

Náplň 2

  • 60g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrst bazalky
  • sušených rajčat
  • 125g mozzarely
  • sůl

Postup

  1. Pokud máte kuchyňský robot, tak ho určitě použijte. Já už kynutá těsta jinak nedělám. Šetří to ruce i čas:) Jako první si připravte kvásek. Vezměte si misku a dejte do ní 80ml vlažné vody, 1/2 lžičky cukru, droždí a lžíci hladké mouky. Zamíchejte a nechte stát cca 10-15 minut.
  2. Do větší mísy si dejte zbytek hladké mouky, chlebovou mouku, zbytek vody, olivový olej, vinný ocet a sůl. A pokud chcete dělat chléb se zeleninovým pyré, tak ho přidejte teď.
  3. Nakonec přidejte vykynutý kvásek a pokud nemáte kuchyňského robota, tak zpracujte těsto ručně. Zpracovávejte tak dlouho dokud není těsto hladké a nelepí se na stěny. Pokud budete používat kuchyňský robot, tak použijte hnětací hák a zapněte na rychlost 2 a po cca dvou minutách dejte na rychlost 3. Hnětení trvá cca 5-6 minut.
  4. Hotové těsto přikryjte utěrkou a dejte na 45-60 minut vykynout, záleží od teploty jakou máte doma. V létě je to samozřejmě rychlejší.
  5. Mezitím, co vám kyne těsto, si připravte náplň. Máslo pokojové teploty si dejte do misky, přidejte prolisovaný česnek, najemno nasekané bylinky a bylinkovou sůl. Pořádně spolu promíchejte.
  6. Zapněte si troubu na 180°C a připravte si obdélníkovou chlebíčkovou formu. Já do ní dávám jen proužek pečícího papíru, aby se mi lépe vyndaval hotový chléb.
  7. Po vykynutí těsto propracujte a vyválejte na obdélník cca 0,5 cm tlustý. Potřete máslovou směsí a posypejte nastrouhaným sýrem. Pokud budete dělat náplň číslo 2, tak rozložte sušená rajčata a poklaďte mozzarellou.
  8. Nožem, nebo rádýlkem rozkrojte tak, aby vám vznikly čtverečky. Přibližně 4 řádky a 6-7 sloupců. Teď v každé té řadě dejte čtverečky na sebe a vložte do formy, tak aby byly čtverečky za sebou (viz FOTO). Nechejte ještě 10 minut trošku nakynout a vložte do trouby. Pečte ho cca 30-40 minut. Záleží jak vaše trouba peče. Já ke konci pouštím jen horkovzduch, aby se mi nepřipálil vrch (ale to protože mám starší troubu).
  9. No a po vytažení z trouby ho můžete nechat vychladnout, ale nejlépe chutná ještě vlažný. Sýr se tahá a je krásně vláčný a perfektně česnekový. Dobrou chuť!

3 Comments

  1. Pingback: Shakshuka (Šakšuka) – s lilkem a cuketou – JANKIN DENÍK

  2. Právě jsem ho upekla a je to fakt dobrota :-).

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*